Korter douchen, het licht uitdoen, de koelkast sluiten, apparaten uitzetten, deuren dichtdoen; het zijn kleine dingen die samen een grote impact kunnen hebben op uw energierekening en voor het milieu. Maar hoe leert u uw kinderen bewust om te gaan met energie? Jonge kinderen (vanaf een jaar of 3) begrijpen niets van termen als klimaatverandering, en energie besparen is veel te abstract. Pas als er op school les wordt gegeven over natuur en milieu zal het spreekwoordelijke kwartje gaan vallen. Maar dit zijn vaak projecten die pas vanaf groep 6 aan de orde komen. Daarom geven wij u graag tips hoe u uw kinderen leert bewust met energie om te gaan.


Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren door naar u te kijken. Zet u de televisie helemaal uit en verwijdert u stekkers uit het stopcontact, dan zien kinderen dat. U kunt een kleuter er zelfs bij laten helpen. Maak er ook echt een punt van dat u iets doet. Bijvoorbeeld door hardop te zeggen ‘zo, mama doet de televisie uit’ of ‘de telefoon is nu opgeladen, stekker eruit!’. Zo maakt u het normaal voor uw kinderen dat u deze dingen doet en zullen zij het van u overnemen.


Maak er een spelletje of liedje van

Spelenderwijs leren kinderen vaak sneller nieuwe vaardigheden aan, dan wanneer het antwoord op de vraag ‘waarom?’ luidt: ‘omdat ik het zeg!’. Natuurlijk mag u best tegen oudere kinderen zeggen dat ze de tussendeur moeten sluiten, omdat dan alle warmte uit de kamer verdwijnt. Maar maak er bij jonge kinderen gerust een spelletje, gedichtje of liedje van. Bijvoorbeeld: ‘naar binnen of naar buiten, daarna de deuren sluiten’. Of een ‘doe het licht uit’-spel, waarbij degene die als laatste de kamer verlaat het licht uitdoet. Overigens vinden dreumesen en peuters het heerlijk om op knopjes te drukken, omdat er dan iets gebeurt in de kamer. Doe samen eens het licht uit, dat vinden ze prachtig.


Stel duidelijke regels op

Kijken en spelenderwijs leren passen perfect bij jonge kinderen. Zijn uw kinderen al wat ouder, dan is het goed om samen duidelijke huisregels op te stellen voor het besparen van energie. Vanaf een jaar of 8 begrijpen kinderen dat energie geld kost. Door ze te betrekken bij ideeën om energie te besparen geeft u ze een stukje verantwoordelijkheidsgevoel mee.


Spel met beloning

Maar ook rond het achtste levensjaar kunt u er nog prima een spelletje van maken. Dankzij slimme meters kunt u gemakkelijk uw energieverbruik per maand in de gaten houden. Schrijf dit op en maak er samen een sport van om de maand erop evenveel of minder energie te verbruiken. Hebben jullie energie bespaard, dan kunt u voor het gezin een kleine beloning uitloven.


Hyko de ijsbeer

Hyko de ijsbeer is een slimme gadget die kinderen – en volwassenen – helpt bewust om te gaan met energie. Hyko is een ledlamp die in realtime uw energieverbruik in huis meet. Als het energieverbruik binnen de norm is, dan is Hyko blauw. Maar laat u de koelkastdeur open staan of staat de televisie op stand-by, dan kleurt Hyko rood. Dit is een signaal dat u iets in huis uit zal moeten zetten om energie te besparen. Kinderen vinden Hyko leuk en leren zo spelenderwijs met energie om te gaan. De beer bevat een app waarmee u samen met de kinderen de avonturen van Hyko op de noordpool beleeft.