De zon, het water en de wind bieden ons energie waar we onze voordelen mee kunnen doen. Daarom zijn er ook steeds meer leuke duurzame gadgets die gebruikmaken van zonne- of waterenergie. Omdat deze niet op netstroom werken of batterijen verbruiken, zijn de gadgets duurzaam én het bespaart op de energierekening. Daarnaast zijn er leuke gadgets met een educatief karakter. Ideaal voor kinderen om meer te leren over duurzame energie.


Reken het maar uit

Had u vroeger ook een rekenmachine op zonne-energie? Dit was een van de eerste gadgets die zijn werk deed op licht. Rekenmachines met zonnecellen zijn nog steeds verkrijgbaar. Ideaal om uw besparingen op de energierekening mee uit te rekenen. Deze rekenmachines doen het overigens ook op elektrisch licht.


Zonne-energieverlichting

Het is zo gezellig: verlichting in de tuin. Een van de meest populaire toepassingen van zonne-energie komen we eigenlijk tegen in de tuinverlichting. Zo zijn er van die schattige vogeltjes, vlinders en libellen die overdag zonlicht verzamelen met hun receptoren, om dan bij de eerste tekenen van duisternis de mooiste kleuren ledverlichting te laten zien. Andere leuke tuinverlichting zijn de Sun Jars. Deze ouderwetse weckpotten bevatten ook ledverlichting in oranje of blauw. Overdag verzamelen de zonnecellen het daglicht om ’s avonds tuin, balkon, huis, caravan of tent van een prachtig sfeerlicht te voorzien.


Innovatieve huisverlichting

De zon schijnt, maar om het binnenshuis wat koeler te houden doen we de luxaflex dicht. Neem dan Blight luxaflex. De lamellen zijn voorzien van minizonnepanelen. ’s Avonds wordt deze energie omgezet in een subtiel licht voor het raam. Hoeft de schemerlamp ook niet aan. En wat dacht u van de Waka Waka leeslamp. Deze laadt de hele dag op en biedt ’s avonds veel licht. Ideaal om mee te nemen op vakantie.


Led fietslampjes

Vroeger werd er vaak geklaagd dat het aantrappen van verlichting op de fiets zo zwaar was door de dynamo. Toch was dit wel heel duurzaam: wij moesten immers zelf voor de energie van de verlichting zorgen. Nu maken we massaal gebruik van fietslampjes op batterijen. De ledlampjes op zonne-energie van Pixo Rydon zijn duurzaam en ook handig. Je hoeft namelijk niet meer zo hard te trappen als bij dynamoverlichting. Overdag verzamelen de zonnepaneeltjes in de lampjes het daglicht, zodat u ’s avonds en bij schemering veilig op de fiets zit. De lampjes bieden 60 uur fietsplezier vanuit de doos, zodat de lampjes het ook doen wanneer ze nog niet zijn blootgesteld aan daglicht. Er zijn speciale lampjes voor achterop en voorop de fiets.


Oplader op zonne-energie

Handig: een minioplader die werkt op zonne-energie. Dat is pas een duurzame powerbank om een tablet of smartphone mee op te laden. Ook andere USB-apparaten worden opgeladen met behulp van zonne-energie en miniopladers. Deze opladers hebben het formaat van een sleutelhanger en zijn daardoor heel gemakkelijk overal mee naartoe te nemen.


Windenergie op de fiets

Kinderen zijn dol op windenergie. Een bontgekleurd windmolentje op de fiets is een klein feestje voor ieder kind. Maak uw kind vertrouwd met windenergie met een grappige Chipmunk windenergie fietskit. Wanneer uw kind gaat fietsen, dan vangt de windmolen wind en gaat draaien. Hierdoor gaat de kleine wielrenner ook fietsen en gaat er een ledlampje branden. Stopt uw kind met fietsen, dan gaat het lampje uit en de wielrenner stopt ook met fietsen.


Doucheradio op waterenergie

Douchen met een muziekje erbij of het verslag van uw favoriete sportwedstrijd is gezellig. Monteer dan eens de doucheradio op waterkracht aan de kraan van uw douche. De waterstroom uit de kraan wekt energie op, zodat u naar de radio kunt luisteren. Maar pas op: laat u niet verleiden om hierdoor te lang onder de douche te blijven staan. Leer uzelf, uw huisgenoten en uw kinderen aan om minder lang te douchen met de grappige douchetimers.


Duurzaam speelgoed

Ook leuk voor de kinderen zijn raceauto’s op duurzame energie. Er zijn drie geweldige Ecoracers verkrijgbaar op zonne-, wind- en waterenergie. Welke energiebron laat de auto het verst racen? Deze raceauto’s zijn overigens ook erg leuk om meer te weten te komen over duurzame energie. De auto’s hebben een eigen tankstation voor hun energietype en zijn op afstand bestuurbaar.