Een slimme thermostaat in huis halen levert zeker een besparing op als het gaat om de energierekening. Dat is ook de belangrijkste conclusie van een grootschalig onderzoek gehouden door netbeheerder Enexis. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de energieverbruiker dankzij de slimme thermostaat gemiddeld 15% minder energie verbruikt dan voorheen.


Onderzoek onder 900 huishoudens

Voor het onderzoek rustte Enexis 900 huishoudens uit met een slimme thermostaat en met slimme stekkers. Slimme stekkers zijn tussenstekkers die u in het stopcontact steekt. Vervolgens kunt u op de slimme stekker een apparaat naar keuze inpluggen. De slimme stekkers staan verbonden met een app of een sensor, zodat apparaten vanzelf uitgaan. Een goed voorbeeld is het nachtlampje: uw kind valt in slaap en de sensor van de slimme stekker registreert geen beweging meer. De lamp wordt uitgeschakeld. Wordt uw kind wakker en beweegt het, dan ziet de sensor dat en gaat het lampje aan. In de tussentijd bespaart u energie. De combinatie van een slimme thermostaat en slimme stekkers helpt u om aanzienlijk energie te besparen.


Meten is weten

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de 900 huishoudens actief met energiebesparing bezig waren door de slimme thermostaat en slimme stekkers. De slimme thermostaat werd geprogrammeerd volgens het dag-en-nachtritme van de bewoners van het huis. Vervolgens hield men dagelijks het energieverbruik in de gaten. Ook de stekkers werden met veel enthousiasme gebruikt in huis. Het verbruik hiervan werd maandelijks gecheckt. Doordat de bewoners meer inzicht kregen in hun energieverbruik, konden zij ook actief bezig zijn met besparen. Dat leverde dus gemiddeld een besparing van 15% op.


Energiebesparende apps

Om nog meer inzicht in het energieverbruik te krijgen, kunt u gebruikmaken van zogeheten energiebesparende apps. Dit zijn applicaties voor uw smartphone of tablet, waarmee u de slimme thermostaat op afstand kunt bedienen. U kunt in de app bovendien alle gegevens over uw energieverbruik aflezen. Door bewust met het verbruik van energie om te gaan, bespaart u energie. Zo kunt u bijvoorbeeld van op afstand de verwarming lager zetten, als u weet dat u bijvoorbeeld een uurtje later thuis bent dan normaal. Dat scheelt toch al snel in de kosten.


Slimme thermostaat leert uw dag-en-nachtritme

Het fijne aan de slimme thermostaat is dat u deze helemaal naar eigen inzicht kunt programmeren. Bent u niet thuis, dan zet u het ‘niet thuis’ programma aan, waarbij de verwarming in het huis automatisch lager wordt gezet. Bent u wel thuis, dan kunt u een aangename, vaste temperatuur instellen. Er bestaan ook thermostaten (zoals de Nest thermostaat) die zelf uw dag-en-nachtritme aanleert met behulp van sensoren. Eenmaal geprogrammeerd wordt de temperatuur in uw woning gemakkelijk geregeld. Via een app houdt u alles scherp in de gaten, maar u hoeft er verder weinig aan te doen. En dat maakt een slimme thermostaat nu juist zo fijn.