Hebt u een dubbele elektriciteitsmeter? Dan kunt u geld besparen door het daltarief slim te gebruiken. We leggen u graag uit hoe het werkt.


Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Wat is een dubbele meter?

Sommige huishoudens hebben een enkele stroommeter. Net als voor gas is er dan één telwerk om uw stroomverbruik te meten. U betaalt een vast bedrag per kWh. Andere huishoudens hebben een dubbele stroommeter. U hebt dan te maken met twee verschillende tarieven: het normaaltarief en het daltarief. De dubbele meter houdt bij hoeveel stroom u verbruikt tegen normaaltarief, en hoeveel tegen daltarief.


Waarom is er een apart daltarief?

Overdag verbruiken we met zijn allen meer energie dan 's nachts. Deze onbalans op het energienet was voor energieleveranciers voorheen een probleem. Een energiecentrale heeft geen schakelaar om snel te wisselen tussen veel en weinig produceren. Daarom wilden de energieleveranciers graag dat u overdag wat minder verbruikte en 's nachts wat meer. Dat maakte de schommelingen in het totale verbruik minder groot. Om dat aantrekkelijk te maken, werd het daltarief in het leven geroepen; een tarief dat lager was dan het normaaltarief.


Hoeveel is het verschil tussen daltarief en normaaltarief?

Het daltarief is ongeveer 2 cent per kWh goedkoper dan het normaaltarief. Het loont dus om uw stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de uren waarin het daltarief geldt.


Wanneer geldt het daltarief?

Het daltarief geldt tijdens de volgende uren:

  • alle uren in het weekend;
  • alle uren op de belangrijkste feestdagen;
  • alle uren op nieuwjaarsdag;
  • alle uren op Koningsdag;
  • per provincie afgesproken nachtelijke uren (in de meeste provincies: van 23 tot 7 uur).

Hoe maakt u slim gebruik van het daltarief?

Het daltarief is goedkoper. Daarom is het slim om uw stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar tijden waarop het daltarief geldt. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser pas aan na de schakeltijd die geldt in uw provincie.


Is het altijd voordelig om een dubbele meter te hebben?

Het daltarief is lager dan het tarief bij een enkele meter, maar het normaaltarief is juist hoger. U bent met een dubbele meter dus niet altijd voordeliger uit. Verbruikt u minder dan 40% van de stroom tijdens de daluren? Dan kunt u beter een enkele meter laten plaatsen. Hebt u op dit moment een enkele meter? Wanneer u meer dan 40% van de stroom tijdens de daluren verbruikt, is het slim om hem door een dubbele meter te laten vervangen.