Een cv-ketel koopt u niet iedere dag. Wanneer is het tijd om een nieuwe cv-ketel te kopen? Waar moet u zoal op letten? Met onze tips maakt u de juiste keuze.


Wat zijn de voordelen van een nieuwe cv-ketel?

Een cv-ketel kopen moet u zien als een investering. Nieuwe apparaten zijn altijd energiezuiniger. Dat geldt zeker voor cv-ketels. De modernste cv-ketels hebben een veel hoger rendement dan vroeger. Dat wil zeggen dat er veel minder warmte verloren gaat. Met een nieuwe cv-ketel verlaagt u dus de stookkosten. De totale besparing is meer dan de kosten van een nieuwe cv-ketel. U verdient uw investering in een paar jaar terug.


Waarom is een cv-ketel kopen gunstiger dan huren?

U kunt een cv-ketel kopen of huren. Als u de cv-ketel huurt, betaalt u uiteindelijk meer dan wanneer u hem koopt. Ga maar na: de verhuurder wil op zijn minst het geld terugverdienen dat hij zelf voor de cv-ketel betaald heeft. Dus als u voldoende geld beschikbaar hebt, kunt u uw nieuwe cv-ketel beter kopen dan huren.


Wat zijn de nadelen van een cv-ketel kopen?

Een cv-ketel kost al snel enkele duizenden euro's. Dat geld moet u maar net kunnen missen. Bovendien zijn de kosten van onderhoud en eventuele reparaties ook voor uw rekening. U moet dus rekening houden met af en toe een hoge piek in uw uitgaven.


Wanneer is het tijd om een nieuwe cv-ketel te kopen?

Als vuistregel geldt dat een cv-ketel 10 tot 15 jaar meegaat. Is uw huidige cv-ketel ouder dan 15 jaar? Dan moet u hem beslist vervangen. Ook al doet hij het nog goed, moderne cv-ketels zijn veel energiezuiniger. Is uw huidige cv-ketel nog niet zo oud? Houd dan de onderhoudskosten in de gaten. Hebt u de ene storing na de andere, dan kunt u beter een nieuwe cv-ketel kopen, zelfs als de huidige nog geen 10 jaar oud is.


Waar moet u op letten als u een nieuwe cv-ketel koopt?

Hebt u besloten om een nieuwe cv-ketel te kopen? Let dan vooral op de volgende punten:

  • Laat de installatie over aan een vakman. Het gaat om uw veiligheid.
  • Laat u goed informeren over de garantie op uw nieuwe cv-ketel. Vergelijk de voorwaarden van verschillende modellen voordat u een cv-ketel kiest.
  • Vraag naar de totaalprijs, dus de prijs van de cv-ketel zelf plus de installatiekosten.
  • Let op de CW-klasse van de nieuwe cv-ketel. CW betekent Comfort Warm Water. Het is een getal van 1 tot en met 6. Een cv-ketel met CW-klasse 1 of 2 is niet geschikt voor het bad, wel voor de keuken. Een cv-ketel van CW-klasse 6 kan gelijktijdig voldoende warm water voor de keuken en de douche leveren.
  • Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan, dan kijken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn.