Een storing kan altijd voorkomen. Een centrale kan – ondanks de goede beveiligingen – ineens last krijgen van overbelasting. Of de graafmachine van de gemeente trekt per ongeluk een kabel stuk. Ook de stoppenkast of cv-ketel in huis kunnen storingen hebben. Hoe een storing ook veroorzaakt wordt, u wilt er natuurlijk snel vanaf.


Nationaal Storingsnummer: 0800-9009 (gratis)

Een telefoonnummer om in uw mobiele telefoon te bewaren of op te hangen in de meterkast is het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit is een gratis telefoonnummer. U belt het Nationaal Storingsnummer wanneer:

  • u een gaslucht ruikt;
  • u een stroomstoring heeft.

Het maakt niet uit bij welke energiemaatschappij u aangesloten bent, via dit storingsnummer wordt u snel en goed geholpen. Het storingsnummer is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar. Na het maken van een melding gaan de medewerkers van het Nationaal Storingsnummer meteen voor u aan de slag.


Grote of kleine storing

Doen buiten de lantaarnpalen het ook niet en merkt u dat uw buren ook met kaarsen aanzitten, dan kan het best zijn dat het om een grote storing gaat. Bent u de enige zonder stroom in huis, dan gaat het vaak om een storing bij u in huis. Check bij een storing daarom eerst de meterkast en de aardlekschakelaar. Zijn daar geen storingen waar te nemen, bel dan gerust met het Nationaal Storingsnummer. De deskundigen aan de andere kant van de lijn helpen u graag met adviezen.


Overbelasting

Het kan zijn dat wanneer u de wasdroger aanzet terwijl de televisie aan staat, het keukenlicht brandt en de verwarming in het aquarium aan slaat dat ineens de stroom uitvalt. Er is dan sprake van overbelasting van de zekeringenkast. U hoeft hiervoor niet te bellen met het storingsnummer. Zet alle apparaten uit – zover mogelijk – en check in de meterkast of u een zekering moet vervangen. Vervang deze indien nodig en zet dan de aardlekschakelaar weer om. Heeft u vaak last van overbelasting in uw woning, neem dan contact op met onze klantenservice. Het kan wellicht verholpen worden door een extra elektriciteitsgroep aan te maken.


Storing door defect apparaat

Heeft u telkens stroomuitval doordat u de krultang aanzet of het koffiezetapparaat in het stopcontact steekt? Dan kan er een defect zitten in het apparaat zelf of in het stopcontact. Hiervoor hoeft u het storingsnummer niet te bellen. U kunt wel contact opnemen met de woningbouwvereniging of een elektricien om het stopcontact te komen controleren – en maken. Is het apparaat zelf defect, dan kunt u deze beter naar de Wecycle recyclebak brengen en vervangen door een nieuw exemplaar.


Gaslucht? Hoofdkraan dicht!

Ruikt u een gaslucht in huis? Draai dan direct de hoofdkraan dicht en zet alle ramen en deuren open. Nu kunt u met een gerust hart het Nationaal Storingsnummer bellen. Het is overigens ook mogelijk om direct contact op te nemen met de servicemonteur van uw ketel. Ruikt u buiten een gaslucht, maar binnen niet? Dan kan er buiten het huis een gaslek zijn ontstaan. Bel dan snel met het storingsnummer, zodat er maatregelen genomen kunnen worden. Om te weten hoe gas ruikt, zodat u een lek kunt identificeren, is het verstandig om eens goed te ruiken wanneer u het gas van het fornuis opendraait. Niet te lang natuurlijk, want dat is slecht voor de gezondheid. Maar zo krijgt u wel een idee van hoe gas ruikt, om zo een lek snel te kunnen verhelpen.