Hoe energiezuinig zijn spaar- en ledlampen? Wat doet u met kapotte lampen? Heeft het zin nog werkende gloeilampen te vervangen? We zetten de belangrijkste weetjes over energiezuinig verlichten voor u op een rij.


Hoe schaadt verlichting het milieu?

Verlichting is op drie manieren belastend voor het milieu:

  • De fabricage van lampen kost energie en grondstoffen.
  • Er is energie nodig om de lampen te laten branden. De opwekking van energie is schadelijk, zolang we nog sterk leunen op fossiele brandstoffen.
  • Er komen schadelijke stoffen in het milieu als u een lamp uiteindelijk wegdoet.

Waarom moet verlichting energiezuinig zijn?

De milieuschade doordat lampen ooit gemaakt zijn en uiteindelijk bij het afval komen, is relatief klein. De grootste milieuschade komt doordat verlichting energie verbruikt. Daarom is het belangrijk dat u bij de aanschaf van een nieuwe lamp kiest voor een energiezuinig exemplaar. Voor de meeste toepassingen bestaat wel een geschikte led- of spaarlamp.


Hoe energiezuinig zijn spaar- en ledlampen?

Spaarlampen en ledverlichting zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Het hangt er een beetje vanaf welke spaar- of ledlamp u precies vergelijkt met welke gloeilamp, maar in veel gevallen scheelt het zo'n 80 procent. Halogeen- en tl-lampen zitten ertussenin. Ten opzichte van gloeilampen zijn ze ongeveer 25 procent zuiniger.


Heeft het zin nog werkende gloeilampen te vervangen?

Gloeilampen verbruiken enorm veel stroom. Daarom is het beter om ze te vervangen door ledlampen. Dat is aan de ene kant wel jammer, want eigenlijk is voor u een lamp te veel geproduceerd. Daarmee veroorzaakt u extra belasting van het milieu. Aan de andere kant gaat u minder energie verbruiken. U belast het milieu dus minder, doordat wij minder energie voor u moeten opwekken. Die winst is veel groter dan de milieuschade doordat een lamp te veel is geproduceerd.


Heeft het zin andere lampen voortijdig te vervangen?

Ledlampen zijn wel energiezuiniger dan halogeen- en tl-lampen, maar ook weer niet zoveel dat het loont om ze direct te vervangen. Pas als een halogeen- of tl-lamp kapot gaat, doet u er goed aan om hem te vervangen door ledverlichting of een spaarlamp.


Wat doet u met kapotte of afgedankte lampen?

Veel mensen gooien kapotte of afgedankte lampen in de glasbak. Niet doen. Behalve glas zitten er in een lamp ook andere materialen, die absoluut niet in de glasbak thuishoren. Wilt u een lamp weggooien? Let dan hierop:

  • Gloeilampen en halogeenlampen kunt u gewoon in de grijsbak doen.
  • Spaarlampen en tl-buizen bevatten kwik. Daarom levert u ze apart in, als Klein Chemisch Afval (kca).
  • De behuizing van lampen levert u apart in. Denk bijvoorbeeld aan schemerlampen, hanglampen en spotjes.

Hoe kunt u nog meer energie besparen op verlichting?

Met ledverlichting bent u al heel energiezuinig bezig, maar het kan nog energiezuiniger:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Doe overdag de gordijnen helemaal open. Kies zoveel mogelijk een plek bij het raam voor activiteiten waarbij u licht nodig hebt.
  • Doe de verlichting uit als u een kamer verlaat, al is het maar voor even.
  • Kies voor elke toepassing de juiste lamp, anders gaat hij sneller kapot of gebruikt u hem nooit.