Tips bij problemen met de cv-ketel

Een cv-ketel heeft een belangrijke functie in uw woning. Het zorgt immers voor warm water en voor de warmte in uw huis. Als deze dan niet goed werkt, dan merkt u dat meteen. Bijvoorbeeld doordat de leidingen van de verwarming een tikkend geluid maken of omdat uw verwarming nagenoeg niet warm wordt. U hoeft niet voor ieder probleem een monteur in te schakelen, veel kunt u namelijk gewoon zelf oplossen. In dit artikel leest u hoe.


Tikkende leidingen

Om maar meteen met een veel voorkomend probleem te beginnen: tikkende leidingen of een tikkend geluid in de verwarming zelf. Het tikken hoort u vooral wanneer u de verwarming aanzet. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat er lucht in de leidingen terecht is gekomen en bij het aanzetten van de verwarming door de leidingen en radiator heen wordt geduwd. U lost dit op door de radiatoren te ontluchten met een ontluchtingssleutel. Deze kunt u bij de bouwmarkt kopen. Start met ontluchten bij de radiator op het laagste punt in uw huis en werk dan naar boven. Jaarlijks ontluchten kan het tikkende geluid voorkomen.


Half of niet verwarmd

Wordt uw verwarming nauwelijks of niet helemaal warm, dan is er grote kans dat er lucht in de radiator zit. Deze lucht duwt de warmte naar boven, waardoor de onderste helft van de verwarming koud blijft. Dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met tikkende geluiden. Door de verwarming regelmatig te ontluchten kunt u dit oplossen.

Weinig druk in de ketel

Een probleem met de cv-ketel die wat groter is, is wanneer er te weinig druk wordt opgebouwd in de cv-ketel, waardoor het warme water niet naar de douche, de keukenkraan of de radiator kan worden gepompt. U kunt dan zelf de druk in de ketel opbouwen door het water bij te vullen. De druk mag namelijk niet onder de 1 bar zakken. Moet u maandelijks bijvullen, dan is er wat anders aan de hand met de cv-ketel en is het vaak beter om de cv-ketel te vervangen.


Wel verwarming, geen warm water

U heeft wel verwarming, maar geen warm water onder de douche of in de keuken? Probeer dan eerst bij een andere kraan te voelen of hier wel warm water aanwezig is. Is dit namelijk wel het geval, dan kan er iets mis zijn met de leidingen en niet met uw cv-ketel. Heeft u geen warm water bij meerdere kranen, dan werkt uw cv-ketel niet goed. Meestal kunt u op het display aflezen of er bijvoorbeeld te weinig druk is in de ketel. Op het display zal dan een error-code staan, welke wordt verklaard in de gebruiksaanwijzing van de ketel. Vaak is het daarbij verstandig om contact op te nemen met een servicemonteur.


Raadpleeg de installateur

Twijfelt u over een storingscode of blijven problemen zich voordoen? Raadpleeg dan de installateur of neem contact met ons op. Regelmatig onderhoud aan de cv-ketel helpt overigens natuurlijk ook veel problemen te voorkomen.