Op 2 juli 1998 werd door de overheid de Elektriciteitswet opgesteld. Een belangrijke wet die u als klant beschermt tegen woekerprijzen en tevens de netbeheerders en energieleveranciers controleert. Dit heeft te maken met het liberaliseren van de energiemarkt.


Mogelijkheid tot overstappen

Voor 1998 was het zo dat u energie moest afnemen van een energieleverancier binnen uw regio. U moest de prijs betalen die men stelde en u zat vast aan een energiecontract. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 kunt u echter overstappen op een energieleverancier buiten uw regio. Door de liberalisering ontstond er namelijk een vrije energiemarkt waarbij de verschillende energiemaatschappijen elkaar kunnen beconcurreren met lagere prijzen voor energie.


Voorwaarden en spelregels

Om ervoor te zorgen dat u gewoon kunt genieten van stroom wanneer u dat nodig heeft, werden er verschillende spelregels en voorwaarden opgenomen in de Elektriciteitswet. Zo is bepaald dat alle energieleveranciers vrije toegang moesten krijgen tot het netwerk van de andere maatschappijen. Ook is er in de wet opgenomen dat de netbeheerders een voorstel mogen doen voor elektriciteitstarieven.


Wijzigingen

De Elektriciteitswet wordt regelmatig getoetst. Er wordt bepaald of de wet nog actueel is en voorziet in de behoeften van consumenten, energieleveranciers en netbeheerders. Op 10 juli 2013 is de wet daarom op de huidige situatie aangepast.


Beheer

De Elektriciteitswet wordt beheerd door de Autoriteit Consument & Markt. Deze commissie werkt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en bewaakt de uitvoering en naleving van de Elektriciteitswet door energiemaatschappijen en netbeheerders. Wie de wet niet naleeft, kan leveringsvergunningen mislopen.


Achter de schermen

In principe merkt u weinig van de wijzigingen en de voorwaarden waaraan een netbeheerder of energiemaatschappij moet voldoen om u van energie te kunnen voorzien. Mocht u het idee hebben dat er iets niet in de haak is, kunt u dit melden bij de Consumentenbond of de Autoriteit Consument & Markt. Wilt u meer weten over de Elektriciteitswet, dan kunt u ook altijd contact opnemen met onze klantenservice.