Tips om je huisdier een extra goed gevoel thuis te geven

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Honden, katten en konijnen komen het vaakst voor. Huisdieren, ook wel gezelschapsdieren genoemd, brengen gezelligheid in huis. Met deze tips geef je hen op Dierendag, en de rest van het jaar, een extra goed gevoel thuis.


Honden
 • Geef je hond een comfortabel eigen plekje in huis, bijvoorbeeld met een mand of een bench. Leg er een deken in, zodat je hond lekker zacht kan liggen. 
 • Honden moeten hun energie kwijt. Ga vier keer per dag met je trouwe viervoeter naar buiten. Laat je hond achter een bal aan rennen en met andere honden spelen. Geef je hond wel eerst de tijd om eten te laten zakken als hij of zij net heeft gegeten. 
 • Een goede knuffel, borstelbeurt, een nieuw spelletje. Allemaal manieren om je hond extra aandacht te geven en hem of haar het gevoel te geven dat hij of zij onderdeel is van je gezin. 

Katten 

 • Veel katten vinden het heerlijk om op een warm plekje te liggen. Het liefst op meerdere, hogere plaatsen in huis. Je doet je kat een groot plezier met een hangmandje aan de verwarming of een kussen op de vensterbank. Zo kan je kat zich in alle rust terugtrekken en ongestoord slapen of zichzelf wassen. 
 • Gaat je kat vaak naar buiten? Zorg dat je kat altijd naar binnen kan, bijvoorbeeld via een goed werkend kattenluikje. Daardoor kan je kat altijd zijn of haar warme plekje in huis opzoeken. 
 • Houd het spannend voor je kat. Zorg dat hij of zij naar buiten kan (kijken), kan jagen op nieuwe, zelfgemaakte speeltjes of brokjes, en kan klimmen en klauteren op bijvoorbeeld krabpalen. Vooral binnenkatten zullen waarderen dat zij eens iets anders kunnen doen dan wassen, eten en slapen. 
 • Binnenkatten zullen hun behoefte vaker op de kattenbak doen dan buiten. Voorschoon de kattenbak van je ‘tijger’ dan ook regelmatig. Zeg nou zelf: jij zit toch ook het liefst op een schone w.c.? 

Konijnen 

 • Konijnen kunnen zowel in een binnen- als buitenhok leven. Zorg in beide gevallen dat het hok groot genoeg is, bijvoorbeeld door een ren aan vast te maken. Zo kan je konijn lekker heen en weer rennen. 
 • Laat je je konijn door je huis lopen voor wat extra beweging? Let er dan wel op dat er geen snoeren of giftige planten in de buurt staan, waar je pluizenbolletje aan kan knagen. 
 • Konijnen kunnen niet goed tegen warmte en kou. Zet het hok niet in de volle zon, te dicht bij de verwarming of op de tocht. Leg extra veel hooi en stro in het buitenhok, waarin je konijn zich lekker kan innestelen als het koud wordt. 
 • Konijnen vinden het fijn om bij elkaar te zijn. Zorg ervoor dat je minimaal twee konijnen hebt. Dan hebben ze altijd een maatje om mee te spelen, rennen en wassen. Of om te steunen als ze bang zijn, bijvoorbeeld voor honden en katten, die konijnen als prooi zien.