Volle clubkas,
lage broeikas

Energieversnellers

Eind september vorig jaar startte KNVB een nationaal verduurzamingsprogramma voor amateurvoetbalclubs: De Groene Club. Essent is trotse eerste partner. De gezamenlijke doelstelling is om de komende vier jaar 1.200 voetbalclubs te verduurzamen en ook de interesse te wekken van leden van deze clubs. Programma Manager Marjolein van Erken Calandt vertelt over deze ambitie en de aanpak.

‘In september vorig jaar ben ik aangesteld om namens Essent en met de KNVB dit programma tot een succes te maken. Ik heb zelf 11 jaar op een behoorlijk niveau gevoetbald, dus ik voel me thuis in deze wereld. Het is een ontzettend mooie uitdaging om op deze manier impact te maken voor verduurzaming in Nederland.’

Grote klappen maken in verduurzaming

Met de samenwerking met de KNVB kunnen we grote klappen maken in de verduurzaming van Nederland. Marjolein: “De KNVB is de grootste sportbond van Nederland. Daarmee kunnen we heel veel amateurvoetbalverenigingen en hun achterban bereiken. Verenigingen die allemaal veel energie gebruiken. Denk aan het gebruik van warm water voor de douches en de verlichting van de velden. En daarmee is energie één van de grootste kostenposten voor clubs. Dit loopt op tot zo’n 15% van de totale kosten van een club. Het verduurzamen van de energiehuishouding is dus niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt ook nog eens voor een flinke kostenbesparing. Met De Groene Club zeggen we ook niet voor niks ‘volle clubkas, lage broeikas’.”

Groene Club

In vijf stappen naar verduurzaming

Het proces tot verduurzaming is overzichtelijk. Marjolein: “We hebben een vijf stappenplan waarbij we verenigingen helpen met een betrouwbare totaaloplossing van energie-, subsidie- en financieringsadvies tot en met installatie en onderhoud én geregeld via één aanspreekpunt. De eerste stap is een energiescan. Hierbij brengen we het energiebesparingspotentieel en de maatregelen in kaart en ondersteunen we bij het vinden van subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen. Vervolgens wordt in stap twee het plan van aanpak opgesteld en besproken met de club. In de derde stap worden de mogelijkheden voor best-value maatregelen onderzocht met begeleiding bij het opvragen van offertes. In stap vier kijken we naar de financiële kant. Hierbij wordt onder andere ondersteuning geboden bij het aanvragen van leningen. De vijfde en laatste stap staat in het teken van de realisatie van de gekozen energiebesparende maatregelen.”

Eerste 100 scans uitgevoerd

De ambitie is groot. En dat moet ook, want we hebben in Nederland een grote uitdaging in het verduurzamen van bestaande gebouwen. “Met De Groene Club hebben we de eerste mijlpaal van 100 energiescans behaald en de eerste club is inmiddels begonnen met het doorvoeren van maatregelen. Onze focus ligt momenteel op de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel. Deze provincies hebben namelijk diverse subsidieregelingen die het voor clubs interessant maken om te investeren in de energiescan. Samen met de KNVB stimuleren wij ook de andere provincies hierin te voorzien. Op die manier kunnen we echt gas geven op het verduurzamen van alle voetbalclubs in Nederland.”

Meer weten?