Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS)

Efficiënt, duurzaam, flexibel en lokaal

Alle energie efficiënt en flexibel in 1 systeem

Bij Essent helpen we onze klanten de volgende stap in energie te zetten. Door groene stroom en groen gas te leveren en energieadvies te geven. Huizen te isoleren en zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen. Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) levert duurzame en slimme oplossingen die huizen en gebouwen verwarmen en koelen. Afgestemd op de lokale omstandigheden en wensen van de klant. En door slim te koppelen met zonnepanelen en laadpalen ontstaat een efficiënt en flexibel lokaal energiesysteem.

Essent EIS: wat doen wij?

Essent EIS ontwikkelt efficiënte, duurzame en flexibele energiesystemen op lokaal niveau. Bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk, een bestaande wijk of op een bedrijventerrein. Afgestemd op de lokale mogelijkheden en wensen. Daarnaast kunnen we ook zonnepanelen en laadpalen slim koppelen. Zo ontstaat een duurzaam energiesysteem.

Nieuwbouwwijk met spelende kinderen

Essent EIS benut lokale warmte en koude

Hoeveel woningen hebben warmte en koude nodig? Hoe kunnen we dat met lokale bronnen slim en op duurzame wijze leveren? Misschien is er een datacenter of andere restwarmtebron aanwezig. Of bijvoorbeeld oppervlaktewater waarvan we de thermische energie van het water kunnen gebruiken. En ook bij het verwarmen of koelen van gebouwen komt energie vrij die we opnieuw kunnen benutten.

Het uitgangspunt is altijd om de lokaal beschikbare bronnen in te zetten. Dat resulteert bijvoorbeeld in een woonwijk met een supermarkt en een zwembad, die via gekoppelde warmtepompen warmte en koude uitwisselen met een naastgelegen datacenter. En is er in de zomer minder behoefte aan warmte? Dan slaan we die warmte op onder de grond. Handig en duurzaam te gebruiken op dagen dat het kouder is.

De technologie achter deze warmte- en koude-oplossing noemen we ectogrid™. Maar er kan nog meer. We kunnen bijvoorbeeld ook opgewekte zonne-energie van zonnepanelen opslaan in auto-accu’s via laadpalen aan huis. Zo ontstaat een systeem van energie slim de vraag en het aanbod van een bepaalde locatie bij elkaar brengt.

Logo van Ectogrid

Ectogrid

De ectogrid™ technologie van E.ON combineert op een intelligente manier de beste eigenschappen van warmtepompen met de beste eigenschappen van energiedistributienetwerken voor stroom, warmte en koude. Door deze eigenschappen slim te combineren, verbetert de prestatie en verlagen we de kosten.

Essent EIS levert met ectogrid™ een intelligent energiesysteem

Binnen het energiesysteem worden energiestromen zo efficiënt uitgewisseld en gedistribueerd, dat van energieverlies bijna geen sprake meer is. We gebruiken bovendien goedkope materialen voor de leidingen, omdat ze minder hittebestendig hoeven te zijn. En omdat we werken met lage temperaturen hebben we geen centrale verbrandingscentrale nodig. Dat scheelt allemaal in de kosten.

Onze oplossing is flexibel en modulair. We kunnen dus zelfs beginnen bij één gebouw. Is er behoefte aan en ruimte voor meer? Dan maken we een koppeling met andere gebouwen. Om alle vraag en aanbod binnen het ectogrid™ energiesysteem slim op elkaar aan te sluiten, gebruiken we een digitale laag die alle componenten met elkaar verbindt. Met deze digitale laag genaamd ectocloud™ zorgen we ervoor dat het energiesysteem zo efficiënt mogelijk werkt.

Voor wie is Essent EIS?

Wij zijn partner voor alle partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling. Van vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties tot gemeenten. Met Essent EIS bieden we een duurzaam energiesysteem. Vanaf de start tot ná de oplevering, aan de bewoners van huizen en gebruikers van gebouwen. Onze oplossingen bevatten niet alleen warmte en koude, maar ook zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Het systeem is bovendien flexibel en efficiënt en helpt te voldoen aan duurzaamheidscriteria.

Opinie Patrick Lammers

Bij Essent zijn we volop bezig met de introductie van 5e-generatienetten. Die zijn flexibeler, kleinschaliger en goedkoper. In deze blog vertel ik daar meer over.

Lees meer

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Guy Konings.

Patrick Lammers - CEO van Essent