Koken op koeienpoep

Koeienmest omzetten naar aardgas en zo een positieve bijdrage leveren aan duurzame energie. Een mooie stap die u zelf kunt zetten met behulp van een biogas-installatie op uw eigen boerderij. Bij boer Jaap Jan Ras in Den Bommel staat zo’n splinternieuwe mono-vergister, vol met geavanceerde apparatuur die die het geproduceerde biogas op aardgasniveau brengt.

Koeienmest omzetten in aardgas

Het daadwerkelijk omzetten van koeienpoep naar groengas gaat natuurlijk niet vanzelf. De mono-vergister gebruikt voor de productie van biogas alleen de mest van de driehonderd koeien die Ras in zijn stal heeft. De mest van deze dieren wordt automatisch en een aantal keren per dag de mestopslag ingeschoven om meteen verwerkt te worden. Hoe verser de mest hoe meer biogas. Door de mest snel af te voeren, ontstaat er minder ammoniak en vervluchtigt ook minder methaangas.

Direct op aardgasnetwerk

Door de mest snel af te voeren kan het methaangas, dat anders als schadelijke CO2-emissie het milieu in gaat, omgezet worden in aardgas. Het gas uit de mono-vergister gaat direct het aardgasnetwerk op. Twee huizen verderop wordt er vervolgens gekookt op gas uit koeienpoep.

De totale hoeveelheid aardgas die boer Ras op jaarbasis aan het aardgasnetwerk levert, wordt opgekocht door Essent die het vervolgens aan de consument verkoopt als groene energie.

koeienpoep-gas-installatie.jpg

Feiten

  • Als alle boeren in Nederland op deze manier aardgas zouden produceren kan tien procent van de gasmarkt bediend worden door boeren.
  • Mono-vergisters gebruiken alleen pure mest en geen bijproducten als mais. De oude bio-vergisters waarbij dit nog wel gebeurt zijn veel minder efficiënt en omstreden vanwege het gebruik van kostbaar voedsel voor het verbrandingsproces.
  • Essent neemt de volledige administratieve afhandeling van de energieproductie uit handen van de boer neemt. U heeft hier dus zelf geen omkijken meer naar.
Bent u geïnteresseerd in een biogas-installatie of heeft u vragen? Neem hier contact op.