Middelgrote warmtekrachtcentrales

De middelgrote warmtekrachtcentrales van Essent zetten aardgas om in elektriciteit en warmte.

Warmtekrachtcentrales

Vier plaatsen

In Nederland staan de middelgrote warmtekrachtcentrales van Essent in Bergen op Zoom, Erica, 's-Hertogenbosch en Klazienaveen. Deze gasgestookte centrales zijn voor langere tijd buiten werking gesteld, omdat zij op de huidige energiemarkt niet rendabel te exploiteren zijn. De betekent dat er voorlopig geen energieproductie meer plaatsvindt op deze centrales totdat dit weer economisch rendabel is binnen het politieke en economische kader.

Meer energie

De opgewekte stroom gaat naar het elektriciteitsnet en de warmte wordt gebruikt in industriële processen, in de tuinbouw en voor de verwarming van ruimten. Door de gecombineerde productie van elektriciteit en warmte halen we meer energie uit de gebruikte brandstoffen.

WKC Antwerpen

RWE/Essent's energiecentrale in België is ook een warmtekrachtcentrale, de Inesco WKC in het Vlaamse Zwijndrecht (bij Antwerpen). Deze centrale produceert elektriciteit, stoom (warmte) en gedemineraliseerd water. Alle stoom en een deel van het water en de elektriciteit gaat naar chemiebedrijf INEOS. Het leeuwendeel van de opgewekte elektriciteit wordt door RWE/Essent echter aan het Belgische net geleverd.