Betaalbaarheid

Essent wil haar klanten helpen om problematische schulden te voorkomen. Dit doen we door vroege signalen te herkennen en hier proactief naar te handelen. We zoeken contact met de klant, bekijken samen de situatie en bedenken een passende oplossing.

We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis comfortabel voelt. We hebben daarom een aantal handige instrumenten ontwikkeld voor onze klanten. Hiermee willen we voorkomen dat klanten hun rekeningen niet kunnen betalen. Zo regelen we samen met de klant een betalingsregeling bij een betalingsachterstand. Daarnaast staat er een gespecialiseerd team klaar voor klanten met specifieke vragen over schuld en incasso.

Convenanten

Met diverse gemeenten heeft Essent speciale convenanten gesloten rondom het effectief en snel helpen van klanten met financiële problemen. Met deze convenanten zijn we in staat om klanten in een kwetsbare situatie snel te helpen door actief met de schuldhulpverlening te schakelen.

Bewindvoerders

In Nederland staan meer dan 320.000 mensen onder enige vorm van bewind. In het geval van gerechtelijk bewind werken we intensief samen met de bewindvoerders die de financiële zorg voor de klanten over hebben genomen. Hiermee willen we bijdragen aan het verlichten van situaties van problematische schuld.

Waarborgsom

Een waarborgsom vormt vaak een lastige hobbel voor mensen die zich in een financieel kwetsbare situatie bevinden. Essent rekent daarom liever geen waarborgsommen bij het afsluiten van een energiecontract, maar uit de praktijk blijkt, dat het weglaten van een waarborgsom, wanbetaling stimuleert.

Daarom betaalt een klant alleen een waarborgsom in de volgende gevallen:

  • Wij het contract eerder hebben beëindigd dan de einddatum en de desbetreffende klant opnieuw klant wil worden;
  • Het contract binnenkort wordt beëindigd door ons vanwege een betaalachterstand, maar de klant toch graag klant wil blijven.

Vroegsignalering

Samen met een aantal andere partijen ondertekende Essent de position paper over de succesfactoren bij vroegsignalering. Schulden los je namelijk niet alleen op, maar los je op door samen te werken. Lees meer hierover in de position paper vroegsignalering.

Contact

Diederik Mohr

Voor meer informatie over onze aanpak voor betaalbaarheid, neem contact op met Diederik Mohr