Historie

Historie

Onze geschiedenis kent een aantal mijlpalen, waarin onze rechtsvoorgangers een belangrijke rol hebben gespeeld. Al in 1988 zat de pioniersgeest voor hernieuwbare energie verweven in ons DNA, want onze voorganger IJsselmij bouwde één van de eerste windparken in Nederland. Het windpark bij de Westermeerdijk bij Urk werd in 1988 geopend en in 1991 uitgebreid tot 50 turbines (15 MW) waarmee het in korte tijd het grootste windpark van Europa werd. In 1993 fuseerde IJsselmij met het Energiebedrijf Groningen en Drenthe (EGD) tot EDON.

In 1995 lanceerden rechtsvoorgangers PNEM en EDON – als eerste in Nederland – een duurzaam energieproduct voor hun klanten: Groene Stroom ®. Sindsdien is Essent één van de grootste groene stroom leveranciers van Nederland gebleven. In 1999 besloten PNEM/MEGA en EDON te fuseren en verder te gaan als Essent. Drie jaar na de oprichting van Essent introduceerden we prijsvechter energiedirect.nl in de markt.

Met de komst van de Wet Onafhankelijk Beheer in Nederland veranderde er veel voor onze organisatie. De in de volksmond genoemde ‘splitsingswet’ zorgde ervoor dat energiebedrijven hun activiteiten moesten opdelen in een (commercieel) leverings- en productiebedrijf en een (gereguleerd) netwerkbedrijf. Daarom werd in 2009 het netwerkbedrijf van Essent afgesplitst, waarna het zelfstandig verder ging onder de naam Enexis.

Eind 2009 zagen de toenmalige aandeelhouders van Essent - provincies en gemeenten - geen rol meer voor zichzelf weggelegd als eigenaar van een commercieel energiebedrijf. In oktober van datzelfde jaar werd Essent verkocht aan het Duitse energieconcern RWE, één van de grootste energiebedrijven in Europa. Het energiebedrijf RWE Nederland werd opgenomen in Essent en dochteronderneming Powerhouse (energiediensten voor groot zakelijke klanten) werd samengevoegd met Westland Energie Services. Vanaf dat moment is Essent actief op de Nederlandse en Belgische markt met de huidige merken Essent, energiedirect.nl, Powerhouse en Essent.be.

In april 2016 heeft RWE een nieuw toekomstgericht bedrijf opgericht: innogy. In oktober 2016 is dit bedrijf naar de beurs gebracht en vanaf dat moment maakt Essent onderdeel uit van innogy, samen met zusterbedrijf innogy Windpower Nederland. Voor Essent betekende dit heel concreet dat we geen eigen centrales meer hebben. Alle centrales zijn eigendom geworden van RWE Generation.