Leren over de
energietransitie:
dát inspireert
medewerkers

Energieversnellers

Duurzame energie, warmtenetten of hybride oplossingen, van het gas af. Dit zijn maar een paar van de thema’s die spelen in de energietransitie. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers up-to-date blijven bij alle ontwikkelingen? Ons antwoord is de Essent Energy Academy. In zes inspirerende colleges krijgen medewerkers alles te horen over de belangrijkste ontwikkelingen van de energietransitie. Renate Elling, Head of Public Affairs, vertelt over dit prachtige initiatief.

“De energiemarkt is enorm in beweging. We zitten midden in de energietransitie. Misschien wel de grootste en meest complexe maatschappelijke uitdaging van onze tijd. Ons speelveld verandert daardoor. Het is dus belangrijk dat we als organisatie begrijpen wat dit betekent en hoe we daarop kunnen inspelen. Alleen dan blijven we relevant en kunnen we onze klanten op hoog niveau blijven bedienen.”

Duurzame ontwikkelingen vertalen naar praktische oplossingen

De ontwikkelingen in de energiemarkt worden maatschappelijk en politiek gedreven. Renate: “De energietransitie is voor veel mensen moeilijk behapbaar en ingewikkeld, want waar begin ik? Onze klanten verwachten dat we ze ondersteunen en ontzorgen. Het is dus belangrijk dat al onze medewerkers deze onderwerpen goed begrijpen en ernaar handelen. Op alle niveaus.”

Het idee voor de Essent Energy Academy ontstond enkele maanden geleden. “We merkten dat er veel speelde, bijvoorbeeld het nieuwe (concept) klimaatakkoord. Hier was ook aandacht voor in de media. Veel en versnipperd. We voelden de noodzaak om de buitenwereld naar binnen te halen en onze medewerkers in behapbare brokken de nodige kennis bij te brengen.”

Leren over de energietransitie

Zes inspirerende Energy Academy colleges

In 2019 zijn er zes colleges waarin medewerkers op een inspirerende manier worden meegenomen in de belangrijkste ontwikkelingen rond de energietransitie in Nederland. Renate: “We staan stil bij de werking van de energiemarkt, de ontwikkelingen rond ‘van het gas af’ en het nut van bijvoorbeeld waterstof en warmtenetten. Maar denk ook aan een onderwerp als betaalbaarheid. Dit is een belangrijk thema voor Essent. We willen dat de overgang naar duurzame energie betaalbaar, begrijpelijk en toegankelijk is. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen én er voordeel van hebben.”

Vast concept voor elk college

De Essent Energy Academy is samen met Berenschot opgezet. De colleges duren elk anderhalf uur. Renate: “We hebben een vast concept waarbij voor elk college een onderwerp centraal staat. Deelnemers krijgen vooraf leesmateriaal om goed voorbereid naar de colleges te komen. Daarnaast hebben we inspirerende externe sprekers én vertellen eigen medewerkers wat wij als Essent doen op het thema van het betreffende college.”

Eerste colleges waren een groot succes

Tijdens de eerste colleges zat de zaal bomvol. Renate: “Per college is er plek voor zo’n 200 collega’s. Het is heel gaaf om het idee van de academy vanaf de grond op te bouwen, daar alle ruimte voor te krijgen en dan te zien dat we elk college vol zitten. We hebben zelfs een wachtlijst! En de reacties zijn zo positief! De colleges leiden tot vervolgdiscussies en collega’s gaan er echt mee aan de slag in hun dagelijkse werk.”

Of de Essent Energy Academy ook na 2019 blijft bestaan is nog niet bekend. “Het op peil houden van kennis over de ontwikkelingen in de energiemarkt blijft belangrijk. Dus daar gaan we mee door. In welke vorm zullen we nog bepalen.”

Lees meer energieke verhalen