21
januari
2021
|
10:42
Europe/Amsterdam

Zwolle mag meedoen aan Europees onderzoeksproject naar aardwarmte

Zwolle is uitgekozen om deel te nemen aan een speciaal Europees onderzoeksproject, meldt Duurzaam Actueel. RESULT, zoals het project heet, richt zich op het winnen van aardwarmte uit dunne aardlagen. De bodem van de Overijsselse stad is hier uitermate geschikt voor.

Het onderzoek begint met een eerste boring waarbij een nieuwe methode wordt gebruikt. In plaats van in één richting te boren, worden er verschillende zijtakken geboord waardoor er meer warmte uit de bodem gehaald kan worden. Hiermee moet aangetoond worden dat de productie van aardwarmte uit dunne aardlagen mogelijk verdubbeld kan worden en zo ook financieel haalbaar(der) wordt. Als dit succesvol is, volgt een tweede boring.

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een alternatieve energiebron die ingezet kan worden om Zwolle aardgasvrij te maken. Wethouder Monique Schuttenbeld is trots dat er juist in haar gemeente getest wordt. "Voor ons is dit project een prachtige kans om de ontwikkeling van geothermie in Zwolle naar een volgende fase te brengen. Overigens is het niet alleen een kans voor Zwolle. Als deze innovatieve boormethode succesvol blijkt, dan kan dit veel betekenen voor de kansen voor aardwarmte in de rest van Nederland."

Als alles goed gaat kan mogelijk al in 2022 gestart worden met het project. Dan wordt de eerste put geboord. Als hier dan genoeg warmte uit gewonnen kan worden, wordt deze geboorde put de productieput en komt er nog een tweede put bij. Hier wordt dan het afgekoelde water weer de ondergrond ingepompt. In de wijk Holtenbroek kunnen dan eind 2023 de eerste gebouwen en woningen met aardwarmte verwarmd gaan worden.

Boilerplate

© ANP