26
oktober
2020
|
15:52
Europe/Amsterdam

'Zwakke boodschap Den Haag slecht voor aardgasvrije wijken'

Het gaat niet lukken om alle 7 miljoen huizen in Nederland van het gas af te halen als de landelijke politiek zich niet meer inzet voor deze zaak. Dat schrijft het FD op basis van gesprekken met verschillende gemeenten. Zij zien de plannen voor het aardgasvrij maken van woningen vastlopen door twijfel vanuit Den Haag.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt vandaag een nieuwe subsidieronde bekend van 100 miljoen om woningen van het gas af te halen. In eerdere rondes viel het aantal huizen dat van het gas af kon worden gehaald flink tegen. Eén van de problemen waar gemeenten tegenaanlopen is dat het lastig is om draagvlak te vinden voor de plannen bij bewoners. Hele wijken tegelijkertijd gasloos maken blijkt een lastige operatie, omdat het geregeld voorkomt dat niet alle bewoners op dezelfde lijn zitten.

Volgens de gemeenten Hengelo, Eindhoven en Loppersum zijn ook de financiële regelingen vanuit Den Haag niet op orde. Het FD schrijft dat het gevoel van onvrede breed wordt gedeeld onder Nederlandse gemeenten. De moeilijke gang naar gasloos wonen dreigt hierdoor helemaal stil te vallen. Tussenoplossingen als de hybride warmtepomp en isoleren zorgen volgens de drie gemeenten dat het einddoel nog verder uit zicht raakt.

De overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland van het gas af moet zijn. De eerste stap is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd moeten zijn.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP