03
december
2020
|
15:52
Europe/Amsterdam

Zuid-Holland zet in op technologische en duurzame tuinbouw

Nieuwe technologieën moeten de tuinbouwsector in Zuid-Holland efficiënter en duurzamer maken. Dat stelt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), die de wereldwijde positie van de sector zo nóg meer wil versterken.

Een nieuw innovatieprogramma, AgriTech, biedt tuinbouwbedrijven nu de kans hun technologieën te ontwikkelen, waardoor de bedrijfsvoering duurzamer wordt. AgriTech stelt hiervoor geld beschikbaar.

Er worden verschillende voorbeelden van innovaties genoemd. Zo wordt gedacht aan drones in kassen, of een sorteerrobot die door middel van kunstmatige intelligentie precies de juiste groenten bij elkaar sorteert. Ook moet de productie van plantaardige eiwitten omhoog. Die worden steeds vaker gebruikt in bijvoorbeeld vleesvervangers. Ze zijn minder milieubelastend en besparen ruimte. De regio zet daarom ook in op die zogenoemde 'eiwittransitie', waarbij nieuwe technologieën kunnen helpen.

Nieuwe kansen

Albert Abee, bestuurder van de MRDH en wethouder in Westland, ziet dat er voor Zuid-Holland kansen liggen op dit gebied. "Het is een ontwikkeling die in het kader van het klimaat en de mondiale voedselproblematiek groeiende is", stelt hij. "Maar wat is het businessmodel hierachter, welke technologieën zijn kansrijk voor toepassing en welke initiatieven zijn er al? Voor Zuid-Holland is hier nog geen compleet beeld van, terwijl er waarschijnlijk veel nieuwe kansen liggen."

In de tuinbouwsector wordt al flink gebruik gemaakt van nieuwe technologie. Zo bestaan er al plukrobots voor paprika’s en computers die de teelt in de gaten houden en automatisch het klimaat in de kas kunnen bijstellen. Toch is er nog meer mogelijk, en daar gaan 23 gemeenten in de Metropoolregio zich met AgriTech op toeleggen.

Boilerplate

© ANP