22
januari
2021
|
12:40
Europe/Amsterdam

Zonnesector Nederland groeit hard, Duitsland in zicht

In Nederland groeit het opgesteld vermogen van zonnepanelen erg hard. Zo hard dat het wat dat betreft koploper van Europa kan worden. Dat zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen, in het AD. Op dit moment is het opgesteld vermogen alleen in Duitsland groter.

Het Nederlandse vermogen kan de komende tien jaar tijd verdrievoudigen, zo is de voorspelling van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In Nederland heeft een miljoen huizen zonnepanelen op het dak liggen. Volgens onderzoeksbureau Dutch New Energy groeide de zonnesector vorig jaar met 41 procent en werd er voor 2,9 gigawatt aan panelen geplaatst. De grens van in totaal 10 gigawatt is daarmee gepasseerd.

Het aandeel zonnestroom in het Nederlandse elektriciteitsverbruik was vorig jaar al bijna 7 procent, terwijl Duitsland op iets meer dan 9 procent zat. Dat land heeft in Europa gemiddeld de meeste zonnepanelen per inwoner. Toch verwacht Martien Visser dat Nederland dit jaar al die koppositie kan overnemen. "Het gaat bijzonder hard", zegt hij tegen het AD.

Dat de zonnesector zo snel groeit heeft onder meer te maken de gunstige subsidieregelingen. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld 21 procent btw terugvragen en profiteren bedrijven vaak van gunstige SDE-subsidies. "Het is zo aantrekkelijk, dat bedrijven met lege daken soms worden benaderd met de vraag of hun dak vol mag worden gelegd met panelen", stelt Visser. "Die bedrijven krijgen er geld voor en hoeven verder niks te doen". Op die manier is het aantrekkelijk panelen te nemen, waardoor het opgesteld vermogen en dus ook de zonnesector groeit.

Boilerplate

© ANP