14
juli
2020
|
16:58
Europe/Amsterdam

Zonnepanelen pieken meest bij bewolking

Dat zonnige dagen voor pieken in de opwekking van zonne-energie zorgen, ligt voor de hand. Uit nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt echter dat de stroompieken op bewolkte dagen nog eens twintig procent groter kunnen zijn dan bij een strakblauwe lucht.

Volgens onderzoeker Frank Kreuwel komt dat door twee voordelen van bewolking: verkoeling en extra reflectie. Op heldere dagen kunnen zonnepanelen wel 60 graden Celsius worden. Stapelbewolking zorgt voor schaduw, waardoor panelen af en toe kunnen afkoelen. Dat maakt ze extra efficiënt op het moment dat de zon er weer op schijnt.

Bovendien reflecteren witte wolken licht. Daardoor zorgen stapelwolken ervoor dat op sommige momenten extra veel licht op de panelen valt: zowel direct zonlicht als gereflecteerd licht. In combinatie met de afkoeling zorgt dat voor een piek van 22 procent hoger dan bij een heldere dag voor het zonnepaneelsysteem van een typisch huis.

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met netbeheerder Liander. Inzicht in de pieken van zonne-opwekking is belangrijk voor het veilig beheren van het elektriciteitsnet. Die weten dan onder wat voor omstandigheden ze welke maatregelen moeten nemen om de pieken op het stroomnet op te vangen.

Boilerplate

Meer Essent en Zonnepanelen