06
april
2021
|
17:11
Europe/Amsterdam

Zonnepanelen op daken kan stroombehoefte Amsterdam dekken

Op daken in Amsterdam is genoeg ruimte om een kwart van de totale stroombehoefte van de stad mee op te wekken. Dat is genoeg voor het stroomgebruik van alle inwoners van de hoofdstad, schrijft dagblad Trouw.

Uit een onderzoek van het AMS Institute (een samenwerkingsverband van universiteiten) blijkt dat er in Amsterdam ruimte is voor veel meer zonnepanelen op de daken: er ligger nu een half miljoen panelen op de daken en dat kan zeven keer zoveel worden volgens een computerberekening.

De software laat ook zien op welke daken zonnepanelen het meest kunnen opwekken en waar extra kabels nodig zijn. Wel ligt zo'n 20 procent van de gesimuleerde panelen op daken met een beschermd stadsgezicht. Volgens de onderzoeker kan ook daar in veel gevallen toch snel een vergunning voor worden gekregen als de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de straat.

Ook de gevels van gebouwen kunnen in de toekomst worden gebruikt om energie op te wekken denken ze bij het AMS Institute. Dat zou nog eens 30 procent extra stroom opleveren, maar dat moet natuurlijk wel passen in het straatbeeld, erkennen de onderzoekers. De gemeente Amsterdam heeft interesse om het computerprogramma in te zetten in de praktijk. Tevens kan de software op dezelfde manier worden toegepast in andere steden en plaatsen.

Boilerplate

© ANP