26
februari
2021
|
12:15
Europe/Amsterdam

Zonnepanelen maken ijsbaan en parkeerplaats Alkmaar heel duurzaam

Bij De Meent, een ijsbaan in Alkmaar, kunnen bezoekers voortaan ook duurzaam parkeren. Dat meldt Alkmaars Dagblad. Het dak van de ijsbaan was vanwege de vele aanwezige zonnepanelen al 'groen', maar een carport met daarop nog eens 858 panelen maakt het gebouw helemaal duurzaam.

Door de zestien extra laadpunten die erbij geplaatst zijn kunnen in totaal twintig elektrische auto's hun accu opladen als ze bij de ijsbaan geparkeerd staan. De laadpunten worden door middel van de zonnepanelen op de carport van groene stroom voorzien. Binnenkort worden er ook accu's geplaatst om de duurzame energie in op te slaan. Op dit moment worden er nog eens zestig zonnepanelen bovenop de fietsenstalling gerealiseerd zodat er ook twintig oplaadpunten voor e-bikes komen.

De parkeerplaats krijgt zo een drievoudige (duurzame) functie. Mensen kunnen er parkeren en er wordt duurzame energie opgewekt die weer opgeladen kan worden. De verduurzaming is onderdeel van het Europese project POCITYF, waarmee historische Europese steden als Alkmaar en Evora (Portugal) worden verduurzaamd en als voorbeeld kunnen dienen voor andere steden.

In totaal liggen er dan op en naast De Meent 918 extra zonnepanelen die 300.000 KWh per jaar opleveren. Dit is hetzelfde als het stroomverbruik van honderd huishoudens. Aan het einde van het jaar wordt er bovendien een warmte/koude-opslag gebouwd om de ijsbaan duurzaam te verwarmen en te koelen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de restwarmte van de ijsmachines.

Boilerplate

© ANP