12
april
2021
|
17:25
Europe/Amsterdam

Zijn windmolens zonder wieken de toekomst?

Windmolens zijn er niet alleen met wieken. Een zogeheten cyclone turbine is een mogelijkheid die steeds vaker serieus wordt bekeken. In Waalwijk komt mogelijk zo'n turbine, alleen is niet iedereen overtuigd, schrijft het Brabants Dagblad.

Het zou de eerste windturbine (met verticaal draaiende as) in Nederland zijn. Zo'n turbine heeft verschillende voordelen ten opzichte van een windmolen mét wieken: geen slagschaduw, minder geluidsoverlast en minder gevaar voor vogels. Daarbij hoeft het minder hard te waaien om energie op te kunnen wekken. Daar staat tegenover dat windturbine zonder wieken de helft minder efficiënt is dan de windmolens die we kennen.

Als de techniek wordt verbeterd, voorziet de Delftse hoogleraar Theo Nohlmans een grote toekomst voor de nieuwe generatie windmolens. "Dit is een oplossing voor heel veel problemen. Omwonenden willen geen herrie en slagschaduw." In Waalwijk wordt de mogelijkheid in ieder geval onderzocht, maar zijn ze nog niet overtuigd of de turbine genoeg stroom opwekt en hoe de kosten uitvallen. Ook moet er gekeken worden naar het draagvlak voor het plan.

Volgens het bedrijf dat de windturbines bouwt, worden er gesprekken gevoerd met meerdere Nederlandse belangstellenden.

Boilerplate

© ANP