28
augustus
2020
|
11:23
Europe/Amsterdam

Waterstof van zonnestroom kan in 2030 concurreren met gas

Waterstof dat wordt opgewekt met zonnestroom kan in sommige gebieden over tien jaar concurreren met waterstof uit gas. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek naar de waterstofeconomie in de Verenigde Staten, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.

Uit de studie komen vooral zuidelijke staten naar voren als plekken die geschikt zijn voor de productie van groene waterstof, omdat de zon hier veel schijnt. Met name Californië, omdat die staat al voorop loopt als het gaat om het opwekken van hernieuwbare energie. Voor het produceren van waterstof is veel elektriciteit nodig.

Er zijn wel een paar voorwaarden om goedkoop waterstof van zonnestroom te produceren: zo moet er een ondergrondse opslag van waterstof mogelijk zijn en moeten elektrolyzers de komende jaren goedkoper worden. Elektrolyzers worden ingezet bij een veelgebruikte methode om waterstof op te wekken. Hierbij wordt elektriciteit door water gevoerd, waardoor waterstof vrijkomt als een gas. Als deze elektriciteit afkomstig is van zon of wind spreken we van groene waterstof.

Nederland

De waterstofeconomie in Nederland is niet een-op-een te vergelijken met die van de Verenigde Staten. Nederland heeft veel minder zonuren en zal meer kijken naar waterstof opgewekt uit windenergie, maar daar is in deze studie niet naar gekeken. Wel werd eerder bekend dat de plannen van het kabinet om in te zetten op de productie van (groene) waterstof zorgen voor een toename van 30 procent in de vraag naar groene stroom. Het gevolg is dat er meer windparken gebouwd moeten worden voor de kust.

Aanmelden voor nieuwsbrief