26
februari
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Waterbedrijf wil toiletwater gebruiken om huizen mee te verwarmen

Een nieuw plan moet er voor zorgen dat duizenden huishoudens in Zuidwest-Londen binnenkort verwarmd worden door het water waarmee ze het toilet hebben doorgespoeld. Dat meldt de Britse krant The Guardian vrijdag.

Door gebruik te maken van de warmte van menselijke uitwerpselen - in plaats van fossielbrandstof - kan bij de verwarming van water in 30 jaar tijd zo'n 105.000 ton aan koolstofdioxide-uitstoot worden bespaard, aldus waterbedrijf Thames Water. Dat staat gelijk aan 157.000 vluchten van Londen naar New York of 15.000 autoritjes om de wereld.

"Dit is een primeur voor Engeland en het laat zien dat we serieus omgaan met het terugdringen van CO2-uitstoot in de buurt", zegt raadslid Caroline Kerr van Kingston in het zuidwesten van de regio Groot-Londen. "Dit is een echte kans om gewaagd en ambitieus te doen voor toekomstige generaties."

Proces

Meestal spoelt het waterbedrijf het schone, warme water dat overblijft na het filteren van het spoelwater, gewoon door. Dit 'afvalwater' komt dan terecht in een riviersysteem in de buurt. Met het nieuwe plan moet het warme water naar een energiecentrum worden gespoeld waar het helpt om water op te warmen dat bestemd is voor de verwarming van huizen in de buurt.

In het centrum worden warmtepompen gebruikt om de temperatuur van het water te verhogen en moeten machines die hitte uitwisselen de warmte van het afvalwater naar een apart systeem van waterpijpen brengen waarna het warme water naar het verwarmingssysteem van de stad gebracht wordt.

Boilerplate

© ANP