06
april
2021
|
12:13
Europe/Amsterdam

VVE heeft nieuwe regeling om zonnepanelen te plaatsen

Verenigingen van Eigenaren (VVE's) die zelf energie willen opwekken kunnen aanspraak maken op een nieuwe regeling. De subsidie moet verduurzamen aantrekkelijker maken, schrijft de Volkskrant.

In Nederland zijn zo'n 150 duizend VVE's waar meer dan een miljoen woningen bij zijn aangesloten. Door het aantrekkelijker te maken voor de Verenigingen van Eigenaars om zonnepanelen te installeren, hoopt de overheid dat zij flink kunnen bijdragen aan de vergroening van het woonbestand.

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking geeft subsidie per hoeveelheid aan geleverde stroom. Hiermee kan een vereniging makkelijker een inschatting maken van de terugverdientijd. Of deze regeling beter werkt dan de vorige is lastig te zeggen, volgens Vereniging Eigen Huis (VEH). De terugverdientijd van een investering gaat al snel richting de tien jaar vanwege het lage bedrag per kilowattuur, aldus VEH.

Verenigingen van Eigenaren die interesse hebben te verduurzamen via de regeling moeten wel eerst een aantal stappen doorlopen: de leden van de vereniging moeten instemmen met de plannen, het is noodzakelijk een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren, en er zijn vaak aanvullende vergunning nodig.

Dit jaar zit er 92 miljoen in de subsidiepot en dit bedrag zal de komende jaren worden aangevuld.

Boilerplate

© ANP