20
november
2020
|
16:38
Europe/Amsterdam

'Vrouwen bepalen de temperatuur in huis'

Vrouwen bepalen vaker dan mannen of de thermostaat een graadje omhoog moet. Uit onderzoek van energievergelijker EasySwitch komt naar voren dat maar liefst 78 procent van de vrouwen aangeeft thuis de baas te zijn over de thermostaat. 

Overigens zijn mannen het daar niet altijd mee eens: 43 procent geeft aan dat hun vrouw inderdaad over de verwarming gaat. Er zijn meer verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat over de omgang met de thermostaat en besparing op stookkosten. Geld besparen is voor zowel mannen en vrouwen daarbij belangrijker dan het milieu.

Mannen kiezen eerder voor technische oplossingen als ze willen besparen, zoals het installeren van led-lampen. Vrouwen zeggen eerder hun gedrag aan te passen om energie te besparen, bijvoorbeeld door was op te hangen in plaats van de droger aan te zetten. Een kwart van de mannen ziet bezig zijn met energiebesparing als een leuke bezigheid, tegenover 14 procent van de vrouwen.

Constante temperatuur

In dagblad Metro geeft energie-expert Tom Schlagwein als bespaartip om de thermostaat niet helemaal terug te draaien als je gaat slapen of de deur uitgaat. Het kost dan namelijk meer energie om de hele ruimte weer op temperatuur te krijgen dan om een constante temperatuur te behouden. Het is dan ook niet aan te raden om je verwarming lager dan 15 graden in te stellen.

Ook geeft Schlagwein het advies om een graad onder je vaste verwarmingstemperatuur te gaan zitten. Als je daar aan went, scheelt dat al snel een euro of honderd per jaar.

Boilerplate

© ANP