26
augustus
2020
|
12:52
Europe/Amsterdam

Verduurzaming woningen kan wel betaalbaar, vinden experts

Verschillende experts uit de duurzaamheidswereld zeggen tegen Trouw dat het verduurzamen van woningen wel degelijk op een betaalbare manier kan. Onlangs meldde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat voor veel huiseigenaren het verduurzamen van hun woning financieel niet rendabel is.

Een huishouden dat zijn energielabel bijvoorbeeld wil opkrikken van D naar energieneutraal is daar gemiddeld 35.000 voor kwijt, berekende het PBL. Dat levert maandelijks een besparing van 50 euro op aan woonlasten, maar het duurt langer dan dertig jaar voordat de hele investering is terugverdiend.

Dat kan sneller zegt Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda tegen Trouw. "Wij gaan uit van een lening van vijftien, soms twintig jaar." Volgens haar is het simpel: "Is je energierekening hoger dan 150 euro per maand, dan is vergroening woonlastendekkend."

Waar te beginnen

Het beeld dat het PBL schetst is te somber en dat kan huiseigenaren tegenhouden om te gaan verduurzamen. "Mensen hebben geen goed beeld van hun eigen huis", stelt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "Ook weten velen vaak niet waar te beginnen."

Terwijl het zo ingewikkeld niet is. Milieu Centraal als ook de Rabobank adviseren huiseigenaren om het verduurzamen van hun woning gelijktijdig in gang te zetten met onderhoudsklussen. Als je bijvoorbeeld een steiger nodig hebt om de kozijnen te schilderen, gebruik hem dan ook direct om beter isolerend glas te plaatsen.

Klimaatakkoord

Verduurzamen scheelt niet alleen energiekosten, betere isolatie levert ook wooncomfort op en de waarde van je huis kan ervan omhoog schieten, aldus Trouw. Bovendien moeten volgens het Klimaatakkoord alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn.

Aanmelden voor nieuwsbrief