24
augustus
2020
|
16:55
Europe/Amsterdam

VEH: Overheid moet energiebeleid aanpassen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de overheid het energiebeleid aanpast om te voorkomen dat het draagvlak voor energiezuinige maatregelen onder woningbezitters afneemt. De VEH reageert hiermee op een verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat concludeert dat investeren in vergroening van eigen woning financieel niet rendabel is.

Volgens het Planbureau gaan er vaak jaren overheen voordat de besparingen die groene maatregelen als een warmtepomp, zonnepanelen en het afsluiten van gas opleveren zich uitbetalen. De Vereniging Eigen Huis meent dat huizenbezitters welwillend staan tegenover het nemen van duurzame maatregelen, maar dat de (hoge) kosten niet altijd zijn op te brengen.

De vereniging, die opkomt voor mensen met een eigen woning, vindt dat het overheidsbeleid met betrekking tot verduurzaming te versnipperd is. "Er zit geen samenhang in de subsidiemogelijkheden of ze laten mensen geld lenen voor het nemen van maatregelen", aldus een woordvoerder. Ook benadrukt de belangenbehartiger het belang van consistentie als het gaat om regelingen voor subsidies. "Het is nu een komen en gaan van regelingen, terwijl woningbezitters zijn gebaat bij langdurige zekerheid."

Daarnaast is het volgens de Vereniging Eigen Huis niet meer van deze tijd dat mensen enkel in aanmerking komen voor subsidie als ze twee of meer maatregelen nemen voor isolatie van hun woning. Als mensen ook subsidie krijgen voor enkel het isoleren van bijvoorbeeld het dak of de vloer, wordt het investeren in vergroening een stuk toegankelijker, zo denkt de vereniging.

Aanmelden voor nieuwsbrief