02
december
2020
|
14:18
Europe/Amsterdam

Veel meer vraag naar stroom door waterstofplannen

Plannen van Noord-Nederland om groene waterstof te maken, overtreffen de ambities van het kabinet. De stroombehoefte en de kosten van die nieuwe fabrieken verontrusten experts, schrijft NRC.

Regionale plannen voor de bouw van fabrieken voor de productie van ‘groene waterstof’ leggen een zeer groot beslag op het landelijke elektriciteitssysteem. Alleen al de provincies Groningen, Drenthe en Friesland willen groene waterstoffabrieken bouwen met een elektriciteitsverbruik dat optelt tot 35 procent van de huidige landelijke stroomvraag. Dat blijkt uit onderzoek van de krant.

Volgens experts zetten de grootse plannen de haalbaarheid en betaalbaarheid van de energietransitie op het spel. De vraag naar groene stroom voor de waterstoffabrieken dwingt ertoe om tot 2030 twee keer zoveel windparken op de Noordzee te bouwen als nu voorzien is. Dat kost vele miljarden euro’s. Maar als de bouw van windparken achterblijft bij de waterstofambities, moeten fossiele elektriciteitscentrales een groter aandeel op zich nemen en stijgt de uitstoot van CO2.

In de krant zegt hoogleraar energie en grondstoffen Ernst Worrell dat hij vindt dat Nederland allereerst miljarden zou moeten besteden aan het besparen van energie in plaats van aan het geld te reserveren voor waterstof.

Boilerplate

© ANP