23
oktober
2020
|
14:19
Europe/Amsterdam

Universiteit helpt bij milieuvriendelijkere zonnepanelen

Onderzoekers van de universiteit Leiden hebben samen met experts van het Duitse Fraunhofer onderzocht hoe zonnepanelen meer rendement kunnen opleveren en daarnaast toch milieuvriendelijk blijven. Ze beschreven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science.

De huidige generatie panelen zijn grotendeels gemaakt van siliconen. Dat materiaal is niet giftig maar niet efficiënt genoeg om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Met een nieuwe technologie kan het rendement worden opgekrikt, maar daar zitten wel een aantal haken en ogen aan. De zogeheten III-V siliconen tandemzonnecellen zijn efficiënter, maar daarin worden grondstoffen gebruikt die slecht zijn voor het milieu. Elementen als gallium, indium en arseen zijn dan wel effectiever, maar om ze in de panelen te verwerken is veel energie nodig.

De III-V siliconen tandemzonnecellen worden nog niet gebruikt. Vandaar dat de onderzoekers een bijdrage willen leveren aan het milieuvriendelijk maken van de nieuwe panelen. "Ons onderzoek helpt ontwikkelaars bij het kiezen van de meest duurzame weg naar een betere toekomst die is gebaseerd op duurzame energie", legt eerste auteur Carlos Felipe Blanco uit op de site van de universiteit Leiden. "Om de volledige milieu-impact van een nieuwe technologie te bepalen, moet je kijken naar de volledige levensduur, van productie tot afval."

Potentiële milieu-impact

De onderzoekers bepaalden de potentiële milieu-impact voor elk stadium in het ‘leven’ van de geavanceerde cellen. Zo ontdekten ze dat de grootste milieu-impact voortkomt uit het feit dat de cellen geproduceerd worden met elektriciteit afkomstig uit centrales. Zeker wanneer deze centrales nog steeds afhankelijk zijn van steenkool. "Dat heeft niet alleen invloed op het klimaat door de uitstoot van CO2, maar de giftige dampen die vrijkomen zijn ook op andere manieren schadelijk voor het milieu", zegt Blanco. De impact op het milieu kan worden verkleind door een energiezuiniger productieproces en te streven naar meer duurzame elektriciteit. "Het is verbazingwekkend om te zien dat de milieu-impact van een nieuwe zonneceltechnologie afhangt van de manier waarop we op dit moment onze elektriciteit uit fossiele brandstof produceren", zegt Frank Dimroth van Fraunhofer.

Vooral een beter productieproces zal de III-V siliconen tandemzonnecellen succesvol en milieuvriendelijk maken, concluderen de onderzoekers. Vooral omdat uit hun research blijkt dat het gebruik van gallium, indium en arseen uiteindelijk geen groot probleem vormt voor het milieu op het gebied van giftigheid of uitputting van grondstoffen.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP