23
november
2012
|
15:28
Europe/Amsterdam

Tijdige controle cv-ketel voorkomt onnodig in de kou zitten

Tijdige controle cv-ketel voorkomt onnodig in de kou zitten

Essent en haar servicepartners roepen consumenten op om hun cv-ketel tijdig te laten nakijken. Voor eind volgende week worden vorst en sneeuwbuien voorspeld. Hoewel er nog geen sprake is van lange en aanhoudende vorstperiodes, is het raadzaam om cv-ketels nu al te laten nakijken. Begin dit jaar hebben monteurs in 2 extreem koude weken tijd bijna 20.000 storingen aan cv-ketels en geisers opgelost; wat twee keer zoveel was als gebruikelijk.  

'Wie nu zijn installatie laat nakijken voor komende winter, voorkomt dat hij op een later moment in de kou komt te zitten. Bovendien is het een kleine moeite, waar je veel plezier van hebt’, zegt Dorkas Koenen, directeur Marketing van Essent. ‘Nu zijn er nog geen wachtlijsten, maar wanneer het echt koud gaat worden, zal dat snel veranderen. Een goed werkende cv-ketel helpt je energienota verlagen.’ 

Extreme kou zorgt voor veel problemen met cv’s

Begin dit jaar maakten monteurs overuren om mensen een warm huis te bezorgen. Het merendeel van de problemen werd veroorzaakt door bevroren toevoerleidingen, waardoor lekkages aan de cv-ketels en geisers ontstonden. Monteurs kwamen toen ook situaties tegen, waarbij cv-ketels onder ongeïsoleerde daken stonden en ze tussen dakpannen door naar buiten konden kijken.

Servicepartners van Essent

Essent werkt samen met 6 gespecialiseerde servicepartners - verspreid over Nederland - op het gebied van verwarmingsinstallaties. Dat zijn Kemkens, Volta, Energiewacht Groep, Energiewacht, GEAS Energiewacht en Delta Gasservice. Naast het oplossen van technische problemen aan cv-ketels en geisers geven medewerkers van de servicepartners tips om woningen zo efficiënt mogelijk te verwarmen en problemen te voorkomen.  

Tips om verwarmingsproblemen te voorkomen

1. Houdt de temperatuur op peil
Het is verstandig de temperatuur in huis ’s nachts niet te laag laten worden. Een temperatuur van 18 graden is prima. ’s Ochtends heeft de ketel er dan minder moeite mee het huis op te warmen tot een aangename temperatuur. Draai bij vorst alle radiatoren een beetje open. Het is nu belangrijk de temperatuur in bepaalde vertrekken van het huis niet zo laag gaat zakken dat er schade kan ontstaan.

2. Voorkom bevroren leidingen
Ook om bevroren leidingen te voorkomen is het advies ’s nachts de cv-ketel gewoon te laten branden. Dit geldt vooral voor woningen die op de bovenverdieping minder goed geïsoleerd zijn. Wanneer de kamertemperatuur beneden 15 graden is kan het op de bovenverdieping al rond het vriespunt zijn. Ook het isoleren van de cv-leidingen in onverwarmde ruimtes zoals op zolder of in de garage helpt om bevroren leidingen te voorkomen.

3. Goed ventileren
Een andere tip voor lagere stookkosten is frisse lucht binnen te laten. De lucht in huis is vochtig. Door de ramen op te zetten komt er meer droge lucht in huis en dit is beter te verwarmen dan vochtige lucht. En het is nog gezonder ook. Sluit ventilatieroosters nooit af. Een gebrek aan ventilatie kan gevaarlijk zijn.

4. Onderhoud cv-ketel
Zonder onderhoud raakt de verwarmingsketel vervuild. De ketel krijgt eerder storingen en het rendement daalt met 10%. Regelmatig cv-ketelonderhoud bespaart dus ook energie. Heeft u een oude ketel? Denk dan eens aan vervanging door een nieuwe, efficiënter apparaat. Essent biedt daarvoor het KetelVoordeelPakket. Dat is een gloednieuwe cv-ketel inclusief installatie en onderhoudsabonnement.