24
november
2020
|
11:51
Europe/Amsterdam

Teler in Wadenoijen kweekt als eerste fruit onder zonnepanelen

Rini Kusters uit Wadenoijen (Gelderland) wordt de eerste fruitteler ter wereld die zijn fruit gaat kweken onder zonnepanelen. Dat meldt Solar Magazine. De teler verbouwt rode bessen.

De voornaamste reden voor Kusters om te telen door middel van zonnepalen, is het steeds extremere weer. "Als telers kunnen wij daar slecht mee dealen", zegt Kusters. "Het is vaak te heet of juist te koud. Ook harde wind, regen of hagelstenen beschadigen ons fruit. Twee jaar geleden verloor ik daardoor 60 procent van mijn oogst."

De panelen in Wadenoijen worden verzorgd door zonne-energiebedrijf Groenleven. Toch wilde Kusters, die een bedrijf runt dat al vijftig jaar bessen kweekt, eerst een test doen voordat de samenwerking definitief werd. Daarom werden vlak voor de laatste bessenoogst honderd panelen geplaatst, en dat bleek een succes: Kusters gaat definitief over.

Het zogenoemde agri-pv-systeem dat op het terrein wordt gebouwd moet voor de bessenteelt van 2021 klaar zijn. Het gaat om ongeveer drie hectare, die ook 900 gezinnen van stroom kunnen voorzien. Mogelijk gaan later ook andere telers over op het nieuwe teeltsysteem.

Boilerplate

© ANP