14
juli
2020
|
13:01
Europe/Amsterdam

Studie: Nederland steunt fossiele sector nog altijd met 8 miljard

De Nederlandse overheid steunt de fossiele sector nog altijd met ruim 8 miljard euro per jaar, ondanks beloftes om hiermee te stoppen. Dat meldt Trouw op basis van een studie van Milieudefensie en klimaatbureau Oil Change International.

De steun wordt gegeven in de vorm van subsidies, regelingen en belastingvoordelen en het bedrag van 8 miljard is al jarenlang stabiel. Dat gaat in tegen een door Nederland ondersteunde Europese belofte om de financiering van vervuilende sectoren in 2020 te beëindigen. De luchtvaartsector profiteert het meest, met 2,1 miljard euro aan subsidie per jaar. Daarna komen de scheepvaart met 1,4 miljard en fossiele energieopwekking met 619 miljoen.

Niet elk onderzoeksbureau komt tot het bedrag van 8 miljard. Zo kwam CE Delft tot een bedrag van 4 miljard en stelt daar bovendien bij dat de voordelen niet altijd tot vervuiling leiden. "Gaswinning in kleine veldjes op zee krijgt fiscaal voordeel, maar vanwege de lage gasprijs boort er geen bedrijf," aldus een woordvoerder in Trouw.

Bredere definitie

Dat Milieudefensie wel op 8 miljard uitkomt, komt door de bredere definitie van fossiele subsidie. Zo wordt ook financiering van vervuilende energieprojecten door ABN Amro meegerekend omdat die bank grotendeels in handen van de staat is.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vond lange tijd dat belastingvoordelen voor de industrie niet moesten worden gezien als steun aan vervuiling. Nadat de Tweede Kamer een onderzoek afdwong, laat Wiebes alsnog uitrekenen hoeveel steun van de Rijksoverheid naar vervuilende bronnen stroomt. Na de zomer wordt de uitkomst van die rekensom gepresenteerd.

Boilerplate

Meer over Essent en Duurzaamheid