21
januari
2021
|
13:46
Europe/Amsterdam

Studenten ontwerpen huis dat duurzaam gedrag stimuleert

Studenten van de TU Eindhoven hebben een huis ontworpen dat duurzaam gedrag, zowel binnens- als buitenshuis, moet stimuleren. Dat meldt vakblad De Architect. Met hun concept genaamd Ripple willen ze laten zien dat de technologieën van nu genoeg zijn om een verschil te maken.

Het huis draait op zonne-energie die wordt opgewekt met panelen op het dak. Het pand wordt verwarmd door een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp. Deze staan in een gemeenschappelijke ruimte zodat de ecologische voetafdruk voor alle bewoners van het gebouw wordt verkleind.

De warmte en de elektriciteit worden bovendien op een intelligente manier benut. In de gemeenschappelijke ruimt hangt een zelfontworpen display waarmee alles geregeld kan worden. Een app die verbonden is met alle apparaten in en buiten het huis stelt daarnaast positieve doelen en geeft advies op het gebied van duurzaamheid. Gebruikers kunnen dan via een sociaal platform hun 'prestaties' met elkaar delen en zo elkaars duurzame gedrag stimuleren.

Vrijdag 29 januari wordt het definitieve ontwerp online gepresenteerd. Het huis gaat in september open voor publiek en dan heeft het studententeam nog even de mogelijkheid om het ontwerp te perfectioneren voor de eindpresentatie van een internationale ontwerpwedstrijd waar het aan mee gaat doen.

Boilerplate

© ANP