Den Bosch,
08
oktober
2021
|
08:56
Europe/Amsterdam

Stijgende energieprijzen

De stijging van de energieprijzen houdt Europa en Nederland in de ban en dit zal de komende tijd nog wel blijven. Noordwest-Europa heeft te maken met hoge gasprijzen als gevolg van relatieve lage gasvoorraden en meer vraag voor aankomende winter. Ook de stroomprijzen stijgen. Hoe zich dit verder gaat ontwikkelen is met name afhankelijk van het weer, of het een koude of zachte winter wordt.

De relatief lage gasvoorraden komen onder andere door hoger gasverbruik in de winter van 2020-2021, een relatief koude lente en geopolitieke ontwikkelingen zoals minder gasproductie in Slochteren en rond de nieuwe gasleiding Nordstream 2 vanuit Rusland. Ook is de gasvraag in Azië groter waardoor LNG tanks naar Azië varen. De grote vraag ontstaat omdat de winter weer in zicht komt en de economie snel groeit.

Essent heeft hier geen invloed op, maar het raakt ons wel: we moeten duurder inkopen dan normaal. De financiële positie van Essent is onveranderd sterk. We maken onderdeel uit van E.ON, een groot en sterk energiebedrijf.

We begrijpen de bezorgdheid van klanten over het effect op hun maandlasten. Goed om te weten dat lang niet iedereen direct iets merkt van deze ontwikkeling. Bij het merendeel van onze klanten zijn de tarieven op het huidige contract veel lager dan de actuele prijzen in Nederland. 

Essent helpt waar mogelijk. Met inzicht in verbruik, passend advies over het termijnbedrag en energiebesparende tips en oplossingen. Op lange termijn is een grote rol weggelegd voor isolatie om onze afhankelijkheid van gas structureel verminderen en ons beschermen tegen een hoge energierekening. We wijzen klanten op de subsidies die hiervoor beschikbaar zullen komen en op de besparing die isolatie oplevert op de energierekening.

Meer informatie: essent.nl/stijgende-energieprijzen