08
maart
2021
|
13:28
Europe/Amsterdam

Stientje Van Veldhoven opent laadpleinen in Zeist en Hoofddorp

In Hoofddorp en Zeist zijn maandag twee nieuwe laadpleinen geopend. Die staan vol met tientallen zogenoemde slimme laadpalen, waarmee elektrische auto's opgeladen kunnen worden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die de pleinen tijdens een online evenement officieel opende, spreekt over "de sleutel naar een gezonde toekomst".

Het laadplein in Hoofddorp, waar twaalf laadpalen zijn geplaatst, is zo ingedeeld dat alle automobilisten er gebruik van kunnen maken. Ook mensen zonder elektrische auto. De laadpalen zijn namelijk voorzien van een groen en een blauw licht. Als de groene brandt, mag elke auto op die plek parkeren. Als de blauwe lamp schijnt, moet die plek worden vrijgehouden voor een elektrische auto zodat die kan opladen.

Het nieuwe plein in Zeist heeft maar liefst veertig palen, die wel wat anders zijn dan die in Hoofddorp. Daar werken de palen namelijk op zonne-energie. Het is zo dat als de zon volop schijnt, een auto sneller is opgeladen dan wanneer de zon wat minder aanwezig is. Met de veertig palen heeft Zeist tot nu toe het grootste gemeentelijke laadplein van Nederland.

In de toekomst nog meer laadpleinen

De opening van beide pleinen is onderdeel van een groter project. Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL), die het online event maandag ook organiseerde, wil in heel Nederland 46 laadpleinen realiseren in negentien verschillende gemeentes.

Staatssecretaris Van Veldhoven is ontzettend blij dat daar hard aan gewerkt wordt. "Slim laden maakt elektrisch rijden nog aantrekkelijker. Op 46 plekken in Nederland bouwen we nieuwe slimme laadpleinen, en dat is goed nieuws. Ze ontlasten het stroomnet, zorgen dat we groene stroom beter benutten en maken het laden van je auto nog voordeliger", aldus Van Veldhoven.

Boilerplate

© ANP