22
maart
2021
|
11:32
Europe/Amsterdam

Steeds meer zonnepanelen: wat te doen met de afdankertjes?

Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt snel toe. Inmiddels zijn er al een miljoen huishoudens met zonnepanelen op het dak en de verwachting is dat dit aantal verdubbelt in de komende vijf jaar. Met deze toename neemt ook het aantal afdankertjes toe. Wat moet er worden gedaan aan het afvalprobleem?

In 2050 zijn zonnepanelen goed voor 10 procent van de wereldwijde stroom aan elektronisch afval, schrijft NU.nl. Afgedankte zonnepanelen kunnen voor 90 procent worden gerecycled. Alleen is er een probleem met het hergebruiken van zonnepanelen, zeggen verschillende experts onder wie Roebyem Anders van Sungevity. Volgens Anders is het recyclen van zonnepanelen commercieel nog niet interessant genoeg, omdat de afvalstroom te klein is en teruggewonnen materiaal te weinig oplevert.

Zonnepionier Anders pleit bij NU.nl daarom voor een verplichte verwijderingsbijdrage per zonnepaneel. "Zodat gespaard en geïnvesteerd kan worden in goede recyclingfaciliteiten voor de toekomst." In België bestaat zo'n bijdrage al, namelijk 2 euro per paneel. In Nederland zijn importeurs van zonnepanelen verantwoordelijk voor de recycling. Volgens de expert is dit geen werkbaar systeem, omdat hun budget te klein is voor recycling.

Het is sinds kort verplicht voor importeurs zich aan te sluiten bij een stichting die verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van elektrische producten. Anders ziet dit als een stap in de goede richting maar hoopt dat er daarnaast meer aandacht komt voor recycling in de productiefase van zonnepanelen.

Boilerplate

© ANP