06
juli
2020
|
16:50
Europe/Amsterdam

Steeds meer banken letten op verduurzaming huizen

Steeds meer banken letten op verduurzaming bij het verstekken van een lening voor een huis. De Rabobank neemt vergroening sinds kort standaard mee in ieder hypotheekgesprek. Dat meldt het AD.

Rabobank wil dat de huizen in de hypotheekportefeuille van 2025 gemiddeld een energielabel B hebben. In het AD zegt ceo Floor van Workum van Vista Hypotheken (onderdeel van Rabobank) dat verduurzaming bereikbaarder wordt voor klanten door het als vast onderdeel mee te nemen in zo'n gesprek. "De klant krijgt inzicht in de eigen situatie waarbij de voordelen van verduurzaming voor het voetlicht worden gebracht."

Een groep bedrijven uit de hypotheekmarkt wil dit jaar 80 procent van alle hypotheekadviseurs opleiden tot 'adviseur duurzaam wonen'. Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt nu nog in minder van de helft van de gesprekken duurzaamheid meegenomen met als gevolg dat veel huizenkopers niet goed op de hoogte zijn over het meefinancieren van duurzame maatregelen.

Eerder liet Triodos bank weten nog een stap verder te gaan: de bank verstrekt minder hypotheek als een woning een slecht energielabel heeft. Per 1 augustus kunnen kopers van een huis met energielabel C of lager nog maar negentig procent van de woningwaarde lenen bij de bank. Wie investeert in het verduurzamen van een huis, kan omgekeerd juist méér lenen: tot 106 procent van de marktwaarde.

Boilerplate

Meer over Essent en Isolatie

Aanmelden voor nieuwsbrief