13
januari
2021
|
11:02
Europe/Amsterdam

Solliciteren voor circulaire woning in Enschede

In Enschede zijn de eerste circulaire sociale huurwoningen opgeleverd. Woningcorporatie de Woonplaats zoekt door middel van een soort sollicitatieprocedure naar (klimaatbewuste) mensen die passen bij de woningen, schrijft Duurzaam Gebouwd.

Een deel van de woningen zijn gebouwd met materialen uit gesloopte huizen. Zo is er bijvoorbeeld dakisolatie gebruikt om de vloeren de isoleren en komt de badkamer uit showrooms van sanitair specialisten.

Het is de bedoeling dat de huizen over 50 jaar worden gesloopt, maar het materiaal opnieuw wordt gebruikt. Om dat makkelijker te maken is alles demontabel en kunnen de materialen goed gescheiden worden gehouden. Naast circulair zijn de eerste zeven woningen ook duurzaam. Met goede isolatie en zonnepanelen wordt de helft CO2 bespaard ten opzichte van traditionele bouw.

Solliciteren

Voor de overgebleven woningen zoekt de woningcorporatie naar mensen die passen bij het project. Door middel van een sollicitatieprocedure kunnen potentiële huurders de corporatie ervan overtuigen dat ze graag een bijdrage leveren aan het klimaat en zich bezighouden met bijvoorbeeld recycling en het scheiden van afval. Ook is het van belang dat mensen zin hebben de gemeenschappelijke tuin samen met andere bewoners op een natuurvriendelijke manier vorm te geven en bij te houden.

De gemeente ziet dit eerste project als startsein en hoopt in de toekomst ieder jaar een circulair woonproject op te leveren.

Boilerplate

© ANP