21
januari
2021
|
09:27
Europe/Amsterdam

Sociale huurwoningen worden steeds duurzamer

Woningcorporaties kunnen dit jaar voldoen aan hun doel om gemiddeld voor alle sociale huurwoningen huurlabel B te hebben. Als de trend van de laatste jaren zich doorzet, wordt dat doel tegen het einde van dit jaar gehaald. Dat stelt koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes op basis van een jaarlijks onderzoek naar de duurzaamheid van de sociale woonsector. Uiteindelijk willen de corporaties dat hun woningbestand in 2050 CO2-neutraal is.

De afgelopen jaren staken de woningcorporaties veel geld in het uitrusten van huurwoningen met zonnepanelen, hoogrendementsketels of warmtepompen en werden veel woningen beter geïsoleerd. Afgelopen jaar kwamen er 75.000 huurwoningen met zonnepanelen bij, zodat nu al 250.000 woningen van de corporaties daarmee zijn uitgerust. Ook gaan steeds meer woningen van het gas. Zo werden afgelopen jaar 6000 woningen op een warmtenet aangesloten en kregen 10.000 woningen een warmtepomp. Een op de drie nieuwgebouwde huurwoningen heeft nog een gasaansluiting.

Door die verduurzaming stijgen de kosten voor onderhoud en verbetering van woningen wel aanzienlijk. De corporaties gaven daar gezamenlijk 7,2 miljard euro aan uit, tegen 4,8 miljard euro vier jaar eerder. Bovendien wordt het steeds duurder om verdere verbetering van het gemiddelde energielabel te bereiken.

Boilerplate

© ANP