11
mei
2021
|
15:21
Europe/Amsterdam

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor energienetten

Grondboringen die nodig zijn voor de aanleg van energienetten die bodemenergie gebruiken, kunnen vervuiling van drinkwater, grondwater en de bodem veroorzaken. Dat stelt de Inspectie van de Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek. Boorbedrijven zouden de regels niet goed genoeg naleven.

Zo kan het fout gaan bij het afdichten van de boorgaten, bijvoorbeeld door daar schadelijke stoffen voor te gebruiken. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met de onderliggende schone bodemlagen, aldus de ILT.

"Het is niet de eerste keer dat we hier op problemen stuiten", zegt programmamanager bodem Quirine Diesbergen van de ILT. Ze noemt de bevindingen "zorgelijk". Volgens haar moeten gemeenten en omgevingsdiensten, die milieuregels handhaven, meer prioriteit geven aan het toezicht.

Het gaat om gesloten systemen waar buizen met vloeistof de temperatuur van bebouwing reguleren met warmte of koelte van de aarde. Daarvoor moeten gaten van honderden meters diep worden geboord. Het speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de energievoorziening, en wordt volgens een woordvoerder van de inspectie voor vrijwel alle nieuwbouw gebruikt. Het verschilt van een open systeem, waarin grondwater wordt rondgepompt. Omdat het water daar weer uitloopt, zijn problemen ermee sneller zichtbaar.

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) stelt in een reactie verschillende aanbevelingen van de ILT over te nemen. Zo komen er aanvullende eisen voor het afdichten van boorgaten en wordt onderzocht welke eisen er voor milieuvriendelijke smeermiddelen gesteld moeten worden. Ook wordt onderzocht hoe de omgevingsdiensten effectiever kunnen optreden.

Boilerplate

© ANP