04
maart
2021
|
10:27
Europe/Amsterdam

Recordaantal nieuwe zonnepanelen in provincie Utrecht erbij

De provincie Utrecht heeft vorig jaar een recordaantal van meer dan 25.000 inwoners zonnepanelen op het dak laten installeren. Dat meldt RTV Utrecht op basis van cijfers van netbeheerder Stedin.

Er staan nu 98.876 huishoudens met zonnepanelen geregistreerd bij Stedin. Dat betekent dat zo'n 17 procent van alle Utrechtse huishoudens z'n eigen zonnestroom opwekt. Dat heeft volgens technisch directeur David Peters van Stedin meerdere oorzaken. "Zonnepanelen worden steeds goedkoper, zijn makkelijker te verkrijgen en een aantrekkelijke investering."

De panelen op de Utrechtse daken leveren volgens de netbeheerder op het meest zonnige moment van de dag 338 megawatt aan vermogen op. Op jaarbasis gaat het dan om circa 275 miljoen kilowattuur aan groene energie. Volgens Stedin is dat "genoeg om jaarlijks het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 100.000 huishoudens CO2-neutraal te maken."

Op de daken in de stad Utrecht zelf liggen verreweg de meeste zonnepanelen van de hele provincie. In 2019 lagen er nog 14.178 op, vorig jaar kwamen daar een paar duizend bij wat het totaal op 19.277 bracht. Na Utrecht hebben huishoudens in Amersfoort, De Ronde Venen, Houten en Veenendaal de meeste zonnepanelen op het dag liggen.

Boilerplate

© ANP