Den Bosch,
19
oktober
2021
|
16:19
Europe/Amsterdam

Compensatie stijgende energierekening

Essent is blij met de tegemoetkoming van het kabinet om de stijging van de energierekening voor huishoudens en kleine ondernemers te verminderen. Dit is van groot belang om het draagvlak voor de energietransitie te behouden. Wel vraagt Essent extra aandacht voor energiebesparing als structurele oplossing om de energierekening te verlagen.

Belastingdeel daalt

Huishoudens krijgen volgend jaar een extra belastingkorting op de energierekening van naar verwachting 230 euro inclusief btw en een verlaging van het belastingtarief van 8,4 cent inclusief btw op elektriciteit. Na jaren van stijging, daalt hiermee het belastingdeel op de factuur voor een gemiddeld huishouden* met 480 euro op jaarbasis. Klanten hoeven hier niets voor te doen: wij voeren deze compensatie op 1 januari automatisch door. Klanten kunnen dit terugvinden op hun energierekening bij de posten ‘Energiebelasting zone 1’ en ‘Vermindering energiebelasting’ onder het kopje ‘Belasting en toeslagen’.

Deze tegemoetkoming van de overheid dempt het effect van de sterk oplopende prijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt op de maandlasten van consumenten. Ook voor mensen met stadsverwarming of een volledig geëlektrificeerd huishouden. Het is echter een gerichte, tijdelijke maatregel. Voor de lange termijn is energiebesparing de enige manier om de energierekening structureel te verlagen.

Energiebesparing

De hoge energieprijzen zijn onvermijdelijk en gaan steeds meer mensen raken. Mensen zijn bezorgd en dat is begrijpelijk. Vooral de mensen met een aflopend contract en een woning die nog niet goed is geïsoleerd. We zijn blij dat het kabinet ook geld beschikbaar maakt om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente. Dit komt bovenop de 514 miljoen euro die de komende drie jaar vrijkomt voor een Nationaal Isolatieprogramma om de 20 procent slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren. Dit geld moet goed uitgegeven worden.

Iedereen

Bij Essent willen we iedereen in staat stellen de volgende stap in energie te zetten. Niet alleen de groene koploper, maar het hele peloton. Iedereen moeten mee kunnen doen en zichzelf beschermen tegen een hoge energierekening. Met isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Als Essent zetten wij ons samen met onze servicepartners dan ook vol in om zoveel mogelijk Nederlanders de eerste, maar ook de volgende stap te zetten naar een energiezuinige woning.

Kijk voor meer informatie op: essent.nl/stijgende-energieprijzen 

*Op basis van een verbruik van 3.000 kWh per jaar