04
september
2020
|
14:54
Europe/Amsterdam

Proef met klimaatvriendelijk en circulair asfalt op A73

Op een deel van de A73 wordt getest met een nieuw soort asfalt. Het gaat om asfalt dat gemaakt is van oude wegdelen, waardoor het milieuvriendelijker wordt. De proef is een samenwerking tussen bouwbedrijf BAM en Rijkswaterstaat, zo meldt de website Duurzaam Bedrijfsleven.

De samenwerking tussen de twee partijen komt voort uit een wedstrijd die in 2018 werd uitgeschreven door Rijkswaterstaat, met als doel asfalt zo circulair en duurzaam mogelijk te maken. BAM kwam als winnaar uit de bus, en start dus met de proef. Mocht deze een succes worden, dan zal het circulaire asfalt waarschijnlijk ook op andere plekken worden gebruikt.

De nieuwe laag asfalt bestaat voor 95 procent uit hergebruikt materiaal, afkomstig van oud asfalt. De opnieuw gebruikte stoffen worden uiteindelijk gemengd met een beetje nieuw materiaal. Ook het asfalteren zelf verloopt een stuk duurzamer. Zo wordt er met lagere temperaturen gewerkt, waardoor 30 procent van de energie en CO2-uitstoot bespaart wordt.

Het nieuwe asfaltproject past bij de ambities van Rijkswaterstaat. De dienst wil in 2030 circulair werken. Zo gebruikt Rijkswaterstaat bijvoorbeeld nu al beton van gesloopte gebouwen bij het leggen van nieuwe snelwegen.

Boilerplate

Meer over Essent en Duurzaamheid

Aanmelden voor nieuwsbrief