21
augustus
2020
|
11:30
Europe/Amsterdam

Proef met duurzamere aanleg glasvezel

Volgende maand begint KPN met een proef om glasvezelkabels aan te leggen waarbij de buis om de kabels van 90 procent gerecycled plastic gemaakt wordt. Daardoor is nog maar tien procent nieuw plastic nodig. Voor de duurzame buizen wordt bovendien de helft minder plastic gebruikt, omdat ze smaller zijn dan een traditionele. Per aansluiting zou het een besparing opleveren die te vergelijken is met 760 plastic draagtassen. Op deze manier kunnen huishoudens en bedrijven sneller internet krijgen dat ook nog eens groen is.

De vermindering in omvang van de buizen en glasvezelkabels zorgt ervoor dat er ook minder transport nodig is. Er past immers meer meter op een haspel. Volgens KPN neemt het aantal benodigde houten haspels af met 70 procent en zijn er slechts zes volle vrachttransporten nodig om 11.000 adressen op het glasvezelnetwerk aan te sluiten.

"Door de kleinere en flexibelere kabels en buizen worden de vaak volle kabeltracés minder belast," zegt Erik van den Oever van Prysmian Group, dat bij het project betrokken is, in een verklaring. "Bovendien zijn ze makkelijker te installeren en reservebuizen kunnen hergebruikt worden."

Verdere uitrol

De duurzame glasvezel wordt uitgetest in het Friese Buitenpost en in de Nijmeegse wijk Dukenburg. Als alles positief verloopt, wil KPN de nieuwe methode ook bij andere aanlegprojecten toepassen. Het telecombedrijf werkt voor de duurzame glasvezel samen met Allinq, Van Gelder Telecom, Prysmian Group en VolkerWessels Telecom.

Aanmelden voor nieuwsbrief