31
maart
2021
|
11:43
Europe/Amsterdam

'Prijzen zonnepanelen omhoog door Suezblokkade'

De blokkade van het Suezkanaal heeft mogelijk gevolgen voor de prijs van zonnepanelen. Die verwachting spreekt directeur Gideon Overwater van PVO International uit tegenover Solar Magazine. Het vastgelopen containerschip Ever Given had 78 containers van de groothandel uit Rosmalen aan boord. Andere schepen die door de blokkade niet verder konden, vervoerden nog eens 203 containers voor het bedrijf.

Hoewel de blokkade voorbij is, zal het nog zeker een week duren voor alle vierhonderd schepen die in de wachtrij liggen hun weg kunnen vervolgen. "De blokkade die de Ever Given heeft veroorzaakt, zal de komende maanden voor een groot logistiek dilemma zorgen", denkt Overwater. De zonne-energiemarkt gaat dat merken. Zijn bedrijf probeert nu zo goed en zo kwaad als het kan de klanten te bedienen. Er zijn nog voorraden, maar die zijn beperkt. Het wordt volgens de directeur van PVO International een hele opgave om iedereen van genoeg panelen te voorzien en dat zal ook zijn weerslag hebben op de prijzen. "We merken nu al dat de prijzen voor zonnepanelen die op de korte termijn nodig zijn om voorraden in de verschillende magazijnen aan te vullen, door de verwachte logistieke ophoping langzaam stijgen."

Naast de problemen in het Suezkanaal kan de prijs van zonnepanelen omhoog gaan door andere factoren. Zo dreigen Rotterdamse havenarbeiders het werk neer te leggen voor een betere cao. Die staking komt op een slecht moment omdat havens alle zeilen moeten bijzetten om aanvoer te verwerken. Overwater is sowieso al bang dat er in de komende periode in havens waar de containerschepen aanmeren congestie ontstaat.

Naast de vertraging zijn er al langer problemen met containers. Volgens Solar Magazine is er sinds begin dit jaar een wereldwijd tekort aan lege containers waardoor de transportkosten al stijgen. Ook meldde een grote speler op het gebied van fabricage van zonnepanelen dat de grondstoffen steeds duurder worden waardoor prijsstijgingen onontkoombaar zijn.

Boilerplate

© ANP