15
oktober
2020
|
16:44
Europe/Amsterdam

Partijen willen gemeentelijk energiebedrijf in Vught

De lokale tak van de combinatiepartij GroenLinks en de Partij van de Arbeid in Vught heeft het plan een gemeentelijk energiebedrijf te ontwikkelen. Door het bouwen van vijf windmolens en vijf hectare aan zonnepanelen wil PvdA-GL iedereen in de gemeente laten profiteren van groene energie. Dat schrijft BN de Stem.

Het plan maakt deel uit van de ambitie van de partij om in 2030 als gemeente klimaatneutraal te zijn. PvdA-GL zit op het moment ook in het gemeentebestuur. Wethouder en PvdA-GL lijsttrekker, Toine van de Ven, denkt dat het plan haalbaar is en op jaarbasis één miljoen euro winst kan opleveren. De gemeente blijft volledig eigenaar van de opgewekte energie en wil 75 procent van de opbrengsten onderbrengen in een speciaal Klimaatfonds.

De besturende partij wil daarnaast jaarlijks duizend woningen isoleren en scholen en bedrijven vergroenen. Ook bestaande woningen wil PvdA-GL van het gas afhalen en bewoners die dit niet kunnen betalen zouden gesteund moeten worden door de gemeente - het energiebedrijf moet daarbij helpen.

Animo

Wethouder Van der Ven snapt dat veel inwoners geen zin hebben in grote windmolens in hun achtertuin. Alleen is volgens de wethouder het alternatief dat projectontwikkelaars aan de haal gaan met groene stroom en de winst in hun zakken houden. Daarbij wordt - als het plan doorgaat - de locatie van de windmolens in overleg met de inwoners aangewezen.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP